Du har ikke råd til at købe det, du gerne vil have, og du har generelt svært ved at få pengene til at række, især sidst på måneden. Er du studerende og på SU, så kan du garanteret nikke genkendende til denne situation.
Som studerende er pengene ofte små, og det kan være udfordrende at komme igennem sin uddannelse uden at skulle optage et lån, for ikke at tale om at det næsten er umuligt at lave en opsparing.
Hos Ferratum vil vi gerne hjælpe unge mennesker i den rigtige retning, og derfor giver vi 5 tips til, hvordan man kan spare penge som studerende, så der er plads til lidt ekstra i hverdagen.
1. Læg et budget
Det er sikkert ikke første gang, du får fortatlt, at man bør lægge et budget. Det er en klassiker, men ikke desto mindre vigtigt for din økonomi. Grunden til at et fast budget er vigtig for din privatøkonomi er, at det giver dig et overblik over, hvor mange penge du har at gøre godt med hver måned.
Et sådant overblik over din økonomi får du ved at notere alle dine faste udgifter som f.eks. husleje, abonnementer, mad, forsikringer, vand, varme, strøm osv. Derefter bliver disse opvejet mod din indtægt(er).
At lægge et budget er helt klart første skridt i retningen mod en bedre økonomi, da du helst ikke skulle være i tvivl om, hvor mange penge du har til dig selv hver måned, og på denne måned kan bruge de penge du har til rådighed fornuftigt.
2. Benyt dig af studierabat
Der er ingen tvivl om, at man bestemt ikke bliver rig af at være på SU, og det kan ofte være rigtig hårdt at klare sig gennem måneden med så lav en indkomst. Der findes dog enkelte økonomiske fordele ved at være studerende, og en af dem er studierabat. Så husk at udnytte denne fordel.
Mange butikker/ydelser tilbyder studierabatter, og her er der tale om både cafeer, restaurenter, biografer, offentlig transport og tøjbutikker osv. Det er ikke alle butikker som skildrer tydeligt med studierabatter, så det er altid en god ide at spørge, om der er studierabat inden du betaler – måske der er procenter at spare. Husk blot at medbringe dit studiekort.
3. Drop dankortet og hæv kontanter
Dette råd har du sikkert også hørt før, men der er en grund til, at det ofte bliver nævnt i forbindelse med forbedring af ens privatøkonomi. Ved at bruge kontanter i stedet for kort får man automatisk en bedre føling med, hvor mange penge man bruger, hvilket gør det sværere at bruge for mange penge.
Når man eksempelvis har lavet sit budget og dermed ved, hvor mange penge man har til mad resten af måneden, så kan man hæve pengene og lægge dem i 4 kuverter – en kuvert for hver uge. På denne måde ved man præcist, hvor mange penge der er til indkøb ugentligt, og samtidig er det sværere at bruge flere penge end man har til rådighed, end hvis man havde brugt sit dankort.
4. Lav en madplan og undgå madspild
Der er især én udgiftspost som tager en stor del af dit budget, og det er mad. En studerende bruger i gennemsnit ca 2000 kr. på mad om måneden, hvilket er næsten halvdelen af SU’en. Hvis du ikke ved, hvad du bruger af penge på mad, så start med at finde ud af det, så du kan lægge det rigtige beløb til side til denne udgiftspost hver måned.
Når du ved, hvor mange penge du eller i bruger på mad om måneden (der er stor forskel på om man bor alene eller om man er et par), bør du derefter lave en madplan, så du kan planlægge dit indkøb. Ved at planlægge undgår du impulskøb og køber dermed kun det, som du skal bruge.
Der er også en anden fordel ved at forberede en madplan og planlægge sit indkøb, nemlig at man undgår madspild. At smide madvarer ud koster dig både mange penge og er ikke godt for miljøet.
5. Vær forberedt på uforudsete udgifter
Uforudsete udgifter er og bliver noget øv! De fleste af os har prøvet at stå i en situation, hvor vi lige pludselig modtager en ekstra regning, som vi ikke var forberedt på. Bil, cykel og tandlægeregning er blandt de hyppigste årsager til ekstraudgifter i budgettet.
Lige meget hvor godt vi forsøger at passe på vores ting eller vores tænder, så kan uforudsete udgifter næsten aldrig undgås. Derfor bør man forberede sig og lægge penge til side.
Der er ingen tvivl om, at det kan være svært at finde penge til denne slags udgift, når man er studerende, og i forvejen ikke har mange penge at gøre godt med. Dog er det ikke ensbetydende med, at man ikke kan lægge penge til side alligevel. Selv hvis man ikke har mere end en 50’er man kan lægge til side, så er det meget bedre end ingenting. Hvis man lægger 50 kr. til side om måneden, har man nemlig 600 kr. om året til ekstra udgifter, hvilket kan være en god hjælp til en eventuel tandlægeregning.