Fagforeninger sørger for, at vi har ret til ferie, sygedage, barsel, arbejdssikkerhed og det gældende lønniveau. Derfor er det også vigtigt at vælge en fagforening, der passer til netop din uddannelse og arbejdsmæssige kvalifikationer, så du får den rette støtte og vejledning der passer til netop din branche.
Læs med her for at se, hvad du skal være opmærksom på.
Gul eller rød fagforening
De røde fagforeninger har traditionelt set været dem, der har stået for at forhandle overenskomster med de forskellige brancheorganisationer. Derfor varierer vilkår og minimumslønninger fra branche til branche, og alt efter om arbejdspladsen har indgået en aftale med en fagforening eller ej.
Denne type af fagforeninger vil oftest være opdelt efter den branche du arbejder indenfor, og du skal derfor lede efter en fagforening, der passer til dit erhverv, så du er sikker på at kunne få den rette vejledning og overenskomst.
Røde fagforeninger er f.eks. HK, 3F og FOA.
De gule fagforeninger går derimod mere ind for individualisme, og støtter lovgivning fremfor overenskomster.
Dette skyldes, at hvis man ved lovgivning vedtog gældende regler for lønninger på det danske arbejdsmarked, ville alle være sikret den samme minimumsløn.
Ved en gul fagforening behøver du ikke nødvendigvis være tilknyttet et bestemt erhverv for at være medlem, men du kan være medlem ved de fleste gule foreninger uden et specifikt tilhørsforhold.
Gule fagforeninger er f.eks. Business Danmark, Krifa og Det Faglige Hus.
Forskellen på fagforeninger og A-kasser
Hvis du er medlem af en fagforening, er du derigennem sikret faglig hjælp, hvis du skulle komme ud for problemer på din arbejdsplads.
Dette kan for eksempel være, hvis du bliver opsagt, din arbejdsgiver går konkurs eller du får en arbejdsskade. Derudover kan der også være tilknyttet forskellige tilbud og rabatordninger ved de forskellige fagforeninger som gør det fordelagtigt at være medlem. Mange fagforeninger har for eksempel aftaler med forsikringsselskaber om fordelagtige priser på forsikringer.
Ved medlemskab hos en A-kasse er du derimod sikret et forsørgelsesgrundlag, hvis du skulle gå hen og miste dit arbejde eller blive uarbejdsdygtig.
Igennem A-kassen har du også mulighed for at optjene din ret til efterløn, hvilket ikke er tilfældet ved fagforeningen.
Unge fravælger fagforeninger
Mange unge mellem 20-30 år fravælger i dag at være medlem af en fagforening. Dette kan på længere sigt gå hen og påvirke lønningerne ift. overenskomsterne, hvis medlemstallene forsætter med at falde.
Årsagen til at mange fravælger en fagforening kan findes i, at man finder det dyrt at være medlem, og man oftest ikke kan se forskellen på vilkårene ved at være medlem af en gul eller en rød fagforening.
Derudover er der også en større tendens til at unge mener, at de kan sikre sig selv en god løn og gode ansættelsesvilkår gennem egen forhandling og derfor ikke mener, at en fagforening er nødvendig.
Tidligere har man som individ også forbundet sig selv med en faglig identitet, hvor man derved har haft nemmere ved at have en tilknytning til en fagforening. Dette er ikke tilfældet i samme omfang i dag, hvor mange unge ofte skifter mellem forskellige stillinger i forskellige industrier. Derfor har de ikke samme tilhørsforhold og faglige identitet som det har været tilfældet tidligere.
Ikke tvunget til dobbelt medlemskab
Selvom du vælger at blive medlem af en fagforening, kan foreningen ikke kræve af dig, at du derfor også skal være medlem af deres A-kasse. Du kan derfor frit vælge, om du ønsker at have fagforening og A-kasse to forskellige steder, eller om du blot vil nøjes med at have en A-kasse.