Årsopgørelsen fra Skattestyrelsen er en af de opgørelser, som alle danskere hvert år afventer med spænding. Der kan være meget at holde styr på og mange forskellige poster på årsopgørelsen, så det er ikke altid nemt at finde hoved og hale i. Skat er ikke enkelt, og det er de færreste, der har kigget på en opgørelse uden at være i tvivl om noget.
I dette blogindlæg ser vi nærmere på årsopgørelsen og forsøger at give dig svar på nogle af de mange spørgsmål, som du måtte have. Så er du godt forberedt til den næste årsopgørelse og ved, hvad du skal forholde dig til, samt hvilke deadlines du skal være opmærksom på.
Hvad er årsopgørelsen?
Lad os starte med at få styr på, hvad en årsopgørelse egentlig er for noget. Det er faktisk ganske ligetil, da en årsopgørelse giver en oversigt over din skat for det seneste år. Den viser både, hvad din skattepligtige indkomst har været, og hvor meget du har fået i fradrag. Disse tal holdes op mod den skat, du rent faktisk har betalt i løbet af året, og ud fra dette beregnes det, om du har betalt for lidt eller for meget i skat.
Årsopgørelsen kan altså både være godt nyt og dårligt nyt, alt efter om du skal betale overskydende skat, eller om du har penge til gode. Det er vigtigt, at du tjekker, at oplysningerne i opgørelsen er korrekte, og retter, hvis der er nogle tal eller informationer, der ikke er rigtige. Du kan selv rette oplysningerne via selvbetjeningen på Skatteforvaltningens hjemmeside.
Hvornår kan man se sin årsopgørelse?
Skattestyrelsen går i gang med at indsamle oplysninger om din økonomi og udforme din årsopgørelse, når året er slut. Det tager et par måneder at få lavet årsopgørelser for alle borgere i Danmark, så opgørelsen er klar og kan læses hvert år i marts. Det er ikke muligt at få en tidlig årsopgørelse før alle andre, så du bliver nødt til at vente, til de sendes ud til alle skatteborgere i landet.
Du kan lave rettelser frem til 1. maj, men derefter kan du også lave rettelser i opgørelsen både for i år og for tidligere år. Det hele foregår via selvbetjeningen på Skattestyrelsens hjemmeside.
Årsopgørelse og udbetaling
Hvis du skal have penge tilbage i skat, er det selvfølgelig gode nyheder, som vil glæde de fleste. Når man har fundet ud af, at man har penge til gode, er det næste spørgsmål selvfølgelig: Hvornår finder udbetalingen fra årsopgørelsen sted?
Årsopgørelsen er som sagt klar og kan læses i marts hvert år, men der går lige et stykke tid, inden udbetalingen finder sted. Typisk vil du modtage din udbetaling i midten af april. Bemærk dog, at den overskydende skat vil blive modregnet, hvis du eller din ægtefælle har en gæld, som Gældsstyrelsen indkræver.
Du får udbetalt al den overskydende skat efter en eventuel modregning, lige så snart Gældsstyrelsen har taget stilling til din sag. Du kan hverken få en tidlig årsopgørelse eller en hurtigere udbetaling af overskydende skat. Det er derfor vigtigt at væbne sig med tålmodighed og afvente, indtil du modtager en besked fra Skatte- eller Gældsstyrelsen.
Sådan er reglerne, hvis du skal betale restskat
Hvis du ikke har betalt nok skat i løbet af året, skal du betale restskatten tilbage, efter du har modtaget din årsopgørelse. Du har som regel indtil 1. juli til at betale restskatten tilbage til Skattestyrelsen frivilligt. Det vil også fremgå af årsopgørelsen, om du skal betale hele beløbet på én gang, eller om du skal betale det i rater.
Hvis du ikke har råd til at tilbagebetale din restskat, kan du lave en betalingsaftale med Skattestyrelsen. Du skal blot ringe til dem, så du kan høre mere om dine muligheder for at lave en betalingsaftale. Det er bedre end at undlade at betale restskatten tilbage, da du dermed vil modtage en rykker. Hvis du heller ikke betaler rykkeren, sendes din gæld videre til inddrivelse via Gældsstyrelsen.
Hvornår skal man rette sin årsopgørelse?
Når du har modtaget din årsopgørelse, har du god tid til at lave rettelser, hvis der er nogen oplysninger, der ikke stemmer overens med din økonomi. Det kan f.eks. være, at din indkomst ikke er angivet korrekt, eller at der er nogle skattefradrag, du ikke har fået med. Årsopgørelsen ligger som sagt klar i marts, og det er muligt at lave rettelser frem til 1. maj. Du har altså et par måneder til at rette oplysningerne.
Hvis du ikke har nået at rette nogle af oplysningerne inden fristen den 1. maj, spørger du nok dig selv, hvor længe du kan rette din årsopgørelse. Og det er faktisk ikke for sent at gøre, selv hvis du efter 1. maj kommer i tanke om, at du har overset noget. Du kan nemlig også lave rettelser i opgørelsen efter denne dato, men ændringerne vil bare ske efter et andet regelsæt. Har du glemt et fradrag, kan du altså sagtens oplyse Skattestyrelsen om dette efter den 1. maj.
Du skal dog være særligt opmærksom på rettelser i forhold til din indkomst efter den 1. maj. Hvis du indberetter yderligere indtægter efter denne dato, kan det nemlig i princippet føre til en bøde. Det er yderst sjældent, at det vil ske i praksis, men det er alligevel vigtigt, at du er opmærksom på, at det er en teoretisk mulighed. Så hvis du f.eks. har glemt at indtaste et tab på aktier i årsopgørelsen eller en gevinst i et lotteri, vil det for det meste være problemfrit at gøre selv efter den 1. maj. Har myndighederne spørgsmål til dine rettelser, vil du modtage et brev fra dem.
Forskudsopgørelsen er vigtig
Når datoen for årsopgørelsen nærmer sig, er der mange, der spørger sig selv, hvornår man skal lave sin årsopgørelse. Det er dog ikke dig som skatteborger, der er ansvarlig for at lave din årsopgørelse, men derimod Skattestyrelsen. De indhenter informationer om din økonomi og udarbejder årsopgørelsen ud fra disse.
Der er dog meget, du selv kan gøre for at sørge for, at oplysningerne i din årsopgørelse er korrekte, eller i hvert fald så tæt som muligt på at være det. Grundlaget for, at Skattestyrelsen kan udarbejde din årsopgørelse, er nemlig din forskudsopgørelse, som du selv kan rette via selvbetjeningen. I forskudsopgørelsen skal du angive, hvilke indtægter du forventer at have i løbet af året, samt hvor meget du forventer at skulle have i fradrag.
Som udgangspunkt bliver din forskudsopgørelse udfyldt automatisk ud fra informationer om din indkomst og fradrag fra sidste år. Den laves altså på en antagelse om, at du har den samme indtægt og de samme fradrag i det nye år. Så hvis der sker ændringer i din økonomi i løbet af året, er det vigtigt, at du retter din forskudsopgørelse med de nye informationer, så din årsopgørelse ikke ligger for langt fra din forskudsopgørelse.
På den måde kan du sikre dig, at du ikke lige pludselig står med en stor skattegæld, eller at du ikke går og betaler alt for meget i skat i løbet af året.
FAQ – ofte stillede spørgsmål
Hvor finder jeg min årsopgørelse?
Når din årsopgørelse er klar, kan du finde den på Skatteforvaltningens hjemmeside. Du skal blot logge ind via TastSelv på Borger.dk og vælge årsopgørelsen. Øverst på årsopgørelsen kan du se, hvor meget du skal betale eller have tilbagebetalt. Du kan også se alle detaljer og poster for opgørelsen.
Hvornår kan man se sin årsopgørelse?
Du kan se din årsopgørelse hvert år i marts. Skattestyrelsen begynder at indsamle oplysninger og sammensætte årsopgørelserne ved årsskiftet og har din årsopgørelse klar i marts. Du modtager en besked, når den er klar på styrelsens hjemmeside.
Hvor langt tilbage kan man rette sin årsopgørelse?
Når du har modtaget din årsopgørelse, kan du rette i opgørelsen på normal vis via selvbetjeningen indtil 1. maj. Du kan dog rette din årsopgørelse helt op til fire år tilbage i tiden, blot efter andre regler.
Hvorfor er min årsopgørelse ikke klar?
Skattestyrelsen skal indhente og samle en række oplysninger om din økonomi fra din arbejdsgiver, din bank, dit pensionsselskab eller SU. Alt dette skal samles, behandles og sammensættes til årsopgørelser for alle borgere i Danmark. Derfor tager det et par måneder fra årets start, før din årsopgørelse er klar.
Hvordan fungerer tab på aktier på årsopgørelsen?
Det er muligt at tilføje tab på aktier på årsopgørelsen. Du kan nemlig få et fradrag for tab på aktier. Du skal oplyse om tabet på din årsopgørelse via selvbetjeningen på samme måde, som du indtaster andre fradrag.
Kan man få en tidlig årsopgørelse?
Det er ikke muligt at få en tidlig årsopgørelse før alle andre. Alle årsopgørelser vil være klar på samme tid, så du kan ikke kontakte Skattestyrelsen for at anmode om at få den tidligere.