Hvornår kan jeg få boligstøtte? Hvordan søger jeg? Der er ofte mange spørgsmål forbundet med boligstøtte. Hos Ferratum vil vi gerne gøre hverdagen nemmere for dig. Derfor kan du her på siden blandt andet blive klogere på de aktuelle boligstøtteregler, så du kan finde ud af, hvad der gælder for dig og din situation med boligstøtte.
Hvis du synes, at reglerne for boligstøtte kan være lidt af en jungle, så er du formentlig langt fra den eneste. Få helt styr på reglerne, så du kan holde styr på din økonomi.
Hvad er boligstøtte?
Lad os lige slå fast, hvad boligstøtte egentlig er, inden vi dykker ned i regler, muligheder og andre praktikaliteter. Boligstøtten er din mulighed for at få et tilskud til din husleje. Nogle kalder også den ydelse for boligsikring eller boligydelse, men det dækker over det samme. Der er altså ikke nogen forskel på, om du søger boligstøtte, boligsikring eller boligydelse.
Tilskuddet, som du kan få til din husleje, er en statslig og kommunal finansiering. Det er Udbetaling Danmark, som står for udbetalingen af boligstøtte. Når det handler om, hvem der står for at finde penge til udbetalingen, har navnet dog en betydning. Boligsikringen deles eksempelvis ligeligt sådan, at den betales mellem staten og din kommune. Sådan er det ikke for boligydelsen. Her er det staten, som betaler 75 procent af udbetalingen, mens kommunen sørger for de resterende 25 procent.
Kan jeg søge boligstøtte?
Det er langt fra alle, som kan få tilskud til deres husleje. Der er nemlig en række retningslinjer, som skal opfyldes, hvis du skal kunne se frem til at få lidt ekstra penge mellem hænderne. Reglerne er sådan, at du skal bo til leje i en helårsbolig, og derudover skal du have dit eget køkken. Hvis du kan leve op til retningslinjerne, kan du ansøge om et tilskud til boligen.
Når du ansøger om boligstøtten, er der nogle enkelte ting, som du med fordel bør være opmærksom på:
- Er lejligheden et forældrekøb? Hvis dine forældre udlejer lejligheden til dig, kan du kun søge om tilskud til huslejen med udgangspunkt i de normale regler.
- Bor du sammen med nogen i lejligheden? Hvis der bor flere i samme lejlighed, er det kun én af lejerne, som kan søge om boligstøtte.
- Er du folke- eller førtidspensionist? Hvis du er folke- eller førtidspensionist, har du mulighed for at søge om tilskud til både en lejebolig og andels- eller ejerbolig. Du skal bare være opmærksom på, at støtten til ejer- og andelsboliger kun bliver udbetalt som et lån.
Det er nemt at søge om tilskud til huslejen
Det er nemt at starte en ansøgning til boligstøtte. Du skal blot have adgang til en computer for at komme i gang. Hele processen foregår digitalt, hvilket er din garanti for en hurtig og sikker ansøgningsproces.
Hvis du er blandt de personer, som er undtaget for at søge digitalt, har du også mulighed for at ansøge via en blanket. Uanset om du ansøger digitalt eller via en blanket, er der nogle ting, som du skal oplyse. Du skal eksempelvis oplyse, hvor meget du betaler i husleje. Beløbet skal angives uden udgifter til blandt andet varme, internet, el og så videre.
Det lyder måske som en indviklet proces. Bare rolig – når du er i gang med ansøgningen, vil du få en masse hjælp undervejs, så du ikke er i tvivl om, hvilke oplysninger du skal indtaste. På den måde vil du stille og roligt blive taget gennem ansøgningsprocessen trin for trin. Hvis du får brug for forskellige dokumenter undervejs, kan du endda nemt gemme ansøgningen og færdiggøre den på et senere tidspunkt. Det kan eksempelvis være, at du har brug for at uploade en lejekontrakt, som du måske ikke lige har ved hånden.
Hvis du bor i et alment boligselskab, vil de nødvendige oplysninger automatisk blive oplysning fra boligselskabet.
Så meget kan du få udbetalt i boligstøtte
Det helt store spørgsmål for mange: Hvor meget kan jeg få udbetalt i boligstøtte? Svaret er ikke så simpelt endda. Størrelsen på din udbetaling af boligstøtten afhænger nemlig af en række forskellige faktorer. Derfor kan du ofte ikke sammenligne beløbet på udbetalingen med boligstøtten, som for eksempel venner eller familie får udbetalt. Beløbet er således individuelt.
Faktorerne, som boligstøtten bliver beregnet ud fra, er dog ens. Det vil sige, at den eksempelvis tager udgangspunkt i, hvad du betaler i husleje. Jo mere du betaler i husleje, jo mere vil du typisk få udbetalt i boligstøtte. Derudover har det også betydning, hvor mange kvadratmeter din bolig har, ligesom antallet af børn og voksne i boligen også kan regulere beløbet på boligstøtten. Endelig bliver indkomst og formue medregnet i ansøgningen, og der tages også højde for statslige ydelser, herunder førtids- og folkepension.
Det kan ligne en større gåde at beregne beløbet på tilskuddet til sin husleje. Heldigvis sker beregningen helt automatisk. Du skal blot udfylde ansøgningen med de nødvendige oplysninger.
Lad os alligevel opridse nogle generelle eksempler på udbetalinger. Har du eksempelvis ingen børn, og er du ikke førtids- eller folkepensionist, kan du maksimalt få udbetalt 1.026 kroner om måneden. Hvis du omvendt har op til tre børn, vil du have mulighed for at få udbetalt 3.611 kroner. Hvis du har fire børn (eller flere), kan du ansøge om at få tilskud om 4.514 kroner i boligstøtte.
Du har mulighed for at få mere i tilskud til huslejen, hvis du:
- har fået anvist din bolig af kommunen
- får døgnhjælp
- er stærkt bevægelseshæmmet.
3 gode tips
Gode råd er ikke dyre, når det gælder om nyttige tips til din ansøgning om boligstøtte. Hos Ferratum vil vi gerne hjælpe dig med at opnå finansiel fleksibilitet i dit liv. Derfor har vi samlet vores tre bedste tips til dig, der skal i gang med at søge boligstøtte.
1. Få alle detaljer med i din ansøgning
Det er vigtigt, at du sørger for at få alle detaljer med i din ansøgning om tilskud til huslejen. Det kan nemlig nogle gange tage helt op til ni uger at behandle din ansøgning. Det skyldes, at alle dine oplysninger skal eftertjekkes, og du skal derfor forvente, at der kan gå en del tid, inden du får penge udbetalt.
Du kan hjælpe med at få sagsbehandlingen til at gå hurtigere ved at sikre, at alle dine oplysninger og dokumentation er vedhæftet korrekt. Vær opmærksom på, at du dog altid kan få udbetalt boligstøtte med tilbagevirkende kraft. Det vil sige, at du kan få udbetalt penge for den periode, hvor du er berettiget til tilskud – også når behandlingen af din sag tager lang tid.
2. Lav en ny ansøgning i forbindelse med flytning
Skal du flytte? Så skal du ansøge på ny, hvis du vil have udbetalt den korrekte boligstøtte. Tilskuddet til huslejen skal udregnes for den enkelte bolig, og du kan derfor ikke automatisk tage din boligstøtte med fra én bolig til en anden. Hvis du skal flytte, skal du stoppe din nuværende boligstøtte. Herefter skal du udfylde en ny ansøgning, der matcher oplysningerne på den nye adresse. Hvis du ikke ansøger om boligstøtte på ny, kan du ikke få tilskud til huslejen.
Er du ved at flytte hjemmefra, kan du finde mere information om, hvordan du forbereder dig på selvstændighed her.
3. Start ansøgningen i god tid
Det tager lang tid at behandle en ansøgning om boligstøtte. Derfor er der god grund til at starte din ansøgning mindst 30 dage før, at du skal flytte. På den måde kan du være sikker på at få tilskud fra den dag, hvor du skal betale din første husleje.
I det hele taget er det en rigtig god idé at have styr på din økonomi, når du skal ansøge om tilskud. Boligstøtten bliver nemlig blandt andet beregnet ud fra din indkomst, så det er vigtigt, at du indtaster dine oplysninger korrekt. Skattestyrelsen og Udbetaling Danmark vil automatisk få besked om din formue og indkomst, men det vil altid være dit ansvar, at oplysningerne er opdateret på Borger.dk. Hvis dine oplysninger ikke er korrekte, kan du risikere at skulle tilbagebetale dele af – eller hele – boligstøtten.
FAQ – ofte stillede spørgsmål
Hvad er boligstøtte?
Boligstøtte er et tilskud til huslejen. Det er en statslig og kommunal finansiering, der udbetales af Udbetaling Danmark. Boligstøtten kaldes også for boligsikring eller boligydelse.
Hvor ansøger jeg om boligstøtte?
Du ansøger om boligstøtte på Borger.dk. Her skal du blandt andet indtaste oplysninger om din husleje, indkomst og formue. Hvis du skal flytte, er det vigtigt, at du ansøger 30 dage før, så du kan nå at få tilskuddet, inden du skal betale din første husleje. Sørg for at indtaste dine oplysninger så detaljeret som muligt, hvis du vil sikre en kortere sagsbehandling.
Hvor mange penge kan jeg få i boligstøtte?
Det kan være svært at angive, hvor meget du kan få i boligstøtte. Det afhænger nemlig blandt andet af din husleje, økonomi og formue. Tilskuddet bliver vurderet ud fra en række faktorer, og du kan derfor ikke sammenligne det med, hvad andre får udbetalt i boligstøtte.
Hvornår bliver min ansøgning godkendt?
Det kan tage op til ni uger at behandle din ansøgning om tilskud til boligstøtte. Det skyldes, at mange informationer skal indhentes og behandles, så du får udbetalt det korrekte beløb. Start derfor din ansøgning hurtigst muligt, hvis du vil være sikker på at få pengene udbetalt til tiden.
Har du brug for større økonomisk frihed? Læs mere om at få en fleksibel kredit her.