Som enlig forsørger er der altid en masse at holde styr på, og det gælder ikke mindst i privatøkonomien. Budgettet kan være under pres hos mange, og det kan være svært at finde rundt i de mange regler, der gælder for økonomiske rettigheder for enlige forsørgere. Med denne ultimative guide præsenterer vi dig for nogle af de vigtigste økonomiske rettigheder, du har som enlig forsørger, og hvilke tilskud du kan søge.
Der er en hel del økonomiske rettigheder og tilskud at forholde sig til, når du er enlig forsørger, og de kan virke som en uoverskuelig jungle at finde rundt i til at starte med. Hvis du for nyligt er blevet enlig forsørger, er det måske heller ikke det første, du har lyst til at tænke på, da der er så meget andet at holde styr på. Du kan altid vende tilbage til vores guide, hvis du vil få styr på, hvad du har ret til og kan modtage, når du er enlig forsørger.
Hvornår er du enlig forsøger?
For mange virker det indlysende, hvornår man er enlig forsørger, og hvornår man er samlevende. Der kan dog være mange gråzoner, og der er ikke faste regler for, hvornår man er enlig, og hvornår man er samlevende. Det vil derfor ofte afgøres fra sag til sag, hvornår du betragtes som enlig og hvornår du betragtes som samlevende.
Hos Udbetaling Danmark betragtes to personer, der bor hver for sig, som udgangspunkt som enlige, mens to personer, der bor sammen, betragtes som samlevende. Det afgørende for, om I betragtes som samlevende, er dog, om I har det, som kaldes for fælles husførelse. Ved fælles husførelse skal forstås, at I har:
- de samme økonomiske fordele som gifte og samlevende, nemlig at være flere om at betale udgifter
- de samme praktiske fordele som gifte og samlevende, nemlig at kunne deles om at tage sig af praktiske opgaver i hjemmet.
Derudover har det også betydning, om du kan gifte dig med en eventuelt samlevende. Du kan derfor ikke nødvendigvis betragtes som samlevende med dine familiemedlemmer, selvom I har fælles husførelse. Disse retningslinjer fra Udbetaling Danmark er vigtige at være opmærksom på, og det er også vigtigt, at du oplyser Udbetaling Danmark, hvis du går fra at være enlig til at være samlevende eller omvendt. Så sikrer du dig, at du ikke får hverken for meget eller for lidt udbetalt.
Søg om børnetilskud hos Udbetaling Danmark
Enlige forsørgere kan søge om børnetilskud til enlige, som giver en særlig sats udover det normale børnetilskud. For at få børnetilskud til enlige, er der en række krav der skal opfyldes. Du skal bl.a. leve op til det følgende:
- Din bopæl skal være i Danmark.
- Du skal anses af Udbetaling Danmark som værende enlig forsørger.
- Du eller dit barn skal være dansk statsborger.
Du kan læse alle reglerne om børnetilskud til enlige på borger.dk, hvor du også kan søge om tilskuddet. Størrelsen af børnetilskuddet vil være forskelligt fra person til person og afhænger af en række faktorer i din husholdning og økonomi.
Børnebidrag – sådan er reglerne
Som enlig forsørger har du ret til børnetilskud fra den anden forælder til dit barn, hvis barnet bor hos dig minimum 9 ud af 14 dage. Børnetilskuddet skal betales af den forælder, hvor barnet ikke bor. Det er også muligt at søge om særlige bidrag fra den anden forælder til særlige begivenheder. Det kan eksempelvis være hjælp omkring fødslen, ved barnedåb, konfirmation og andet.
Hvis du ikke modtager børnebidrag til tiden fra den anden forælder, kan du søge om såkaldt forskudsvis udbetaling af børnebidrag hos Udbetaling Danmark. Her vil Udbetaling Danmark udbetale børnebidraget på forskud, og derefter opkræver de bidraget hos den anden forælder.
Som forældre kan I selv aftale størrelsen af børnebidraget, hvis I kan blive enige om det. Har I derimod svært ved at nå til enighed eller at beslutte, hvor stort børnebidraget skal være, kan I få hjælp hos Familieretshuset til at fastsætte børnebidragets størrelse.
Økonomisk fripladstilskud til daginstitution
Har du børn, der går i daginstitution såsom vuggestue, børnehave, dagpleje eller SFO, kan det som enlig forsørger være svært at få det til at hænge sammen økonomisk. Heldigvis kan du også få hjælp fra det offentlige til at få råd til daginstitution til dine børn.
Du kan nemlig søge om økonomisk fripladstilskud, som er en hjælp fra det offentlige, hvor du skal betale mindre eller muligvis slet ingenting for dit barns plads i daginstitution. Tilbuddet gælder for forældre med en indkomst under en fastsat grænse, og denne grænse er sat højere for enlige forsørgere. Der er altså taget ekstra hensyn til enlige forsørgere, når det gælder økonomisk tilskud til daginstitutioner. Du kan både søge tilskuddet på borger.dk eller hos din kommune.
Husk børne- og ungeydelsen
Når du lægger budget for din husholdning, er det vigtigt at huske, at du som forælder automatisk modtager en børne- og ungeydelse fra staten. Alle forældre, der bor i Danmark og betaler skat i Danmark, modtager automatisk denne ydelse fra staten, som kun er nedsat for forældre med en årlig indkomst på mindst 852.600 kr. (i 2023). Bemærk, at du ikke modtager børnepenge, hvis dit barn bliver forsørget af det offentlige.
Børne- og ungeydelsen, som ofte bare kaldes for børnepenge, fastsættes efter hver forældres indkomst samt barnets alder. Det er den individuelle indkomst for hver forælder, som har betydning for ydelsens størrelse, så selvom du bor sammen med barnets forælder, kan du modtage en lavere børne- og ungeydelse hvis din indkomst er over grænsen på 852.600.
Du modtager børne- og ungeydelsen hvert år, indtil barnet fylder 18 år, og det udbetales automatisk hvert kvartal. I tabellen nedenfor kan du se, hvordan børne- og ungeydelsen ændrer sig i takt med barnets alder.
Alder |
Børne- og ungeydelse (2023) |
0-2 år |
4.746 kr. pr. kvartal |
3-6 år |
3.756 kr. pr. kvartal |
7-14 år |
2.955 kr. pr. kvartal |
15-17 år |
985 kr. pr. kvartal |
Som du kan se, falder børne- og ungeydelsen i takt med dit barns alder. Der er ofte flest udgifter i barnets tidlige år, og derfor sættes ydelsen også højere i disse år for at hjælpe nybagte forældre godt på vej.
Boligstøtte
Hvis du bor til leje, vil det ofte være muligt for dig at søge om boligstøtte, som er en økonomisk håndsrækning til lejere i hele landet. Der er en række krav, der skal opfyldes, før du kan modtage boligstøtte, hvor husstandens indkomst er en af de vigtigste kriterier. Det afhænger dog også af, om du har børn, og hvor mange børn du har.
Som enlig forsørger vil den samlede indkomst i husstanden ofte være lavere end samlevende par, og derfor vil det ofte være muligt for dig at søge boligstøtte, hvis du bor til leje. Boligstøtte udregnes ud fra nogle af de følgende faktorer:
- Husstandens samlede indkomst og formue
- Huslejen
- Boligens areal
- Antal børn og voksne i boligen.
Du søger om boligstøtte hos borger.dk, og du modtager ofte et svar på din ansøgning inden for 3-4 uger. Husk at melde om ændringer i din boligsituation eller indkomst til Udbetaling Danmark, så du ikke modtager for lidt eller for meget i boligstøtte. Så undgår du også at skulle betale penge tilbage, hvis du i en periode har modtaget mere i boligstøtte, end du var berettiget til.
Tilskud til forældre under uddannelse
Hvis du er forælder eller bliver forælder, mens du er under uddannelse, kan du modtage ekstra tilskud fra staten under dit uddannelsesforløb. Der findes flere forskellige former for støtte til forældre under uddannelse.
Du kan bl.a. søge om et supplerende SU-lån eller ekstra SU-klip samt et forsørgertillæg. Forsørgertillægget vil være større for enlige forsørgere. Derudover kan du få forhøjet det beløb, som du må tjene ved siden af studiet uden at skulle betale skat. Du kan læse mere om de særlige regler for forældre under uddannelse på su.dk.
Midlertidigt børnetilskud
Hvis du er berørt af kontanthjælpsloftet eller integrationsydelsen, vil du kunne modtage et midlertidigt børnetilskud. Dette midlertidige børnetilskud udbetales automatisk til familier med børn under 15 år, hvor du som forælder modtager nedsat støtte fra det offentlige som følge af kontanthjælpsloftet.
Du skal ikke selv ansøge om at modtage det midlertidige børnetilskud, da det automatisk udbetales til alle forældre, som er berettiget til det. Udbetaling Danmark vil hver måned beregne, hvor meget du er berettiget til at modtage i midlertidigt børnetilskud, og derfor kan du opleve, at det vil variere fra måned til måned.
Ofte stillede spørgsmål
Hvilke tilskud kan jeg modtage som enlig forsørger?
Som enlig forsørger er det muligt at modtage en lang række særlige tilskud fra staten. Du kan bl.a. modtage forhøjet børnetilskud, børne- og ungeydelse, børnebidrag, forhøjet SU og meget mere.
Er jeg enlig forsørger?
Når du søger om tilskud og støtte fra det offentlige, vil støtten ofte afhænge af, om du anses som enlig forsørger eller samlevende. Som udgangspunkt er du enlig forsørger, hvis du bor alene og ikke har fælles husførelse med andre. Det betyder, at du selv står for det praktiske arbejde i hjemmet og ikke deler husstandens udgifter med andre.
Hvor kan jeg søge støtte som enlig forsørger?
Som enlig forsørger kan du søge mange former for støtte fra det offentlige. I de fleste tilfælde kan du søge om støtte via borger.dk, hvor du kan få hjælp til hele processen i selvbetjeningen. I mange tilfælde kan du også få hjælp hos din kommune.