I dette indlæg kan du blive klogere på, hvad der menes med begrebet afskrivning. Det er nemlig et teknisk udtryk, der er værd at kende til, når din virksomheds regnskab skal kunne præsenteres årligt og repræsentere virksomhedens reelle værdi så præcist som muligt.
Kort sagt er en afskrivning et udtryk, der bestemmer nedsættelsen af et aktivs værdi hen over aktivets levetid eller brugstid. Det betyder, at den værdi, som et aktiv måtte have ved erhvervelsen, ikke er den værdi, der bliver bogført i virksomhedens regnskab – ikke på én gang i hvert fald. I stedet bliver aktivets værdi spredt ud over længere tid, hvilket kan have forskellige fordele og betydninger.
Læs med videre i vores indlæg, hvor vi gennemgår alle de vigtigste aspekter af begrebet og giver dig eksempler på, hvordan en afskrivning skal forstås i praksis.
Hvad er afskrivning?
Afskrivning kan muligvis lyde som en kompliceret affære, men i princippet er det relativt enkelt, når først man forstår det. Lad os sige, at du som virksomhed køber en industrimaskine til 50.000 kr. 50.000 kr. vil være den indledende værdi på maskinen, men efterhånden som den bliver brugt, og teknologien overhaler eksempelvis softwaren samt eventuelle andre faktorer, vil den reelle værdi falde fra den oprindelige købspris.
Her er det, at afskrivning bliver relevant, for det er nemlig et udtryk for, at du ikke bogfører hele maskinens værdi på én gang eller over kun en enkelt regnskabsperiode. I stedet deler du maskinens værdi op over de år (eller regnskabsperioder), hvor den er et aktiv for virksomheden.
Vurderer du således, at maskinen kan holde til at bidrage til virksomhedens økonomiske formåen i 10 år, deler du den oprindelige værdi med levetiden og får et resultat, der hedder 5.000 kr. om året. Det er i grove træk, hvad afskrivning indebærer, men læg mærke til, at aktivet skal have en levetid på minimum to regnskabsår. Hvis dette er tilfældet, kan du begynde at afskrive det i din bogføring.
Et aktiv med en levetid på mere end ét (regnskabs)år kaldes for anlægsaktiv, mens et aktiv uden værdi efter et år bliver kaldt for omsætningsaktiv. Værditab handler her ikke om, at et aktiv ikke kan bruges længere, men at det ikke længere har værdi for virksomheden. Det kunne for eksempel være ved et salg inden for det første år, hvor aktivet i sagens natur ikke længere kan generere et økonomisk fundament.
Med lad os dykke lidt mere ned i, hvad et anlægsaktiv består af.
Hvad er et anlægsaktiv?
Som nævnt er et anlægsaktiv de værdier, der kan være med til at skabe vækst eller økonomisk stabilitet i en virksomhed. Brugs- eller levetiden strækker sig over minimum to regnskabsår og kan inddeles i følgende underkategorier:
- De materielle: Materielle anlægsaktiver kan bestå af en række forskellige ting, der får virksomheden til at fungere. Det kunne for eksempel være kontormøbler, firmabiler eller produktionsmaskiner.
- De immaterielle: Her er der tale om investeringer i ikke-fysiske ting som for eksempel patenter eller licenser.
- De finansielle: Anlægsaktiver af finansiel karakter er investeringer i eksempelvis obligationer, aktier eller andre værdipapirer. Det kunne også være renter som følge af udlån.
Vær opmærksom på, at der findes en bagatelgrænse for, hvor lav en værdi et aktiv må have, før du kan lave en afskrivning på det over længere tid. Har aktivet således en værdi på mindre end 32.000 kr. (indkomståret 2023), skal afskrivningen foregå i indeværende regnskabsår. Dette kaldes småaktiver eller småanskaffelser.
Lov- og skattemæssige perspektiver
Det er ikke helt lige meget, om et aktiv bliver afskrevet eller ej. Afskrivning er nemlig til for, at værdien af aktivet også afspejler den værdi, der er i virksomheden. For eksempel ville anskaffelsen af en produktionsmaskine til 50.000 kr. ikke have samme værdi ved købstidspunktet som efter et års anvendelse og slitage. Ifølge afskrivningsloven er det netop, hvad afskrivning forsøger at korrigere for, så produktionsmaskinens reelle værdi altid er den, der bliver oplyst i et regnskab.
Til gengæld er det muligt at få fradrag som virksomhed, når et aktiv bliver afskrevet. Fradraget bliver trukket fra afskrivningen i ethvert givet afskrivningsår, så fradraget også afspejler regnskabet og den økonomiske gevinst, som staten opnår, når virksomheden genererer penge ved hjælp af aktivet.
Vær her opmærksom på, at der også forefindes krav til, over hvor lang tid et aktivs afskrivning kan foregå. Der er for eksempel forskel på brugstiden/levetiden for en bygning og softwareteknologi. Derudover skal aktivet være i forbrug i forbindelse med virksomhedens drift. Bruger du eksempelvis firmabilen til privat brug, er det kun den erhvervsmæssige brug, der er fradragsberettiget.
Aktivet skal desuden have en begrænset økonomisk levetid, hvilket betyder, at du ikke kan afskrive (og derfor heller ikke fradrage) en investering i eksempelvis guld, som formodes ikke at falde i værdi.
Hvordan kan man beregne afskrivninger?
Foruden afskrivningen i småaktiver, som vi nævnte tidligere, findes der to primære metoder til afskrivning. Den ene har vi faktisk også været inde på, men uden at benævne den som en metode. Lad os for overblikkets skyld liste de to metoder herunder.
Den lineære metode
Det er denne metode, som vi har brugt i vores eksempel tidligere i teksten. Her tager du udgangspunkt i to nøgletal, nemlig værdien for anlægsaktivet på anskaffelsestidspunktet og brugs-/levetiden angivet i regnskabsår. Du bestemmer i første instans selv, hvor lang tid du mener, at aktivet har økonomisk værdi for dig, men vær alligevel opmærksom på den pointe, som vi nævnte tidligere. Der er forskel på en formodet levetid for en bygning og en computer, så du kan ikke blot afskrive dit aktiv over en urimelig lang årrække.
Men når du har lavet din vurdering, deler du blot værdien af aktivet med antal regnskabsår. Det giver dig et beløb, som du kan afskrive aktivet med, indtil der ikke længere er værdi i det.
- Eksempel: Du anskaffer dig en industrimaskine til 100.000 kr. med en økonomisk levetid på fem år; 100.000 k/fem år = 20.000 kr. årlig afskrivning.
Saldometoden
Den anden metode, som du kan bruge til afskrivning, er saldometoden. Her afskriver du ikke aktivets værdi med et fast beløb, men i stedet med en fast procentsats. Den beregnes som følge af aktivets bogførte værdi, men kan maksimalt udgøre årlige 25 % af værdien.
- Eksempel: Du anskaffer dig en industrimaskine med en indledende værdi på 500.000 kr. Afskrivningsprocenten er beregnet til 25 %. I det første regnskabsår udgør afskrivningen således 125.000 kr. I bogføringens balance udgøres værdien for maskinen nu 375.000 kr., som er det beløb, der skal tages udgangspunkt i, når afskrivningen går ind i andet regnskabsår. Sådan fortsætter afskrivningen, indtil aktivet ikke længere udgør en økonomisk værdi.
Særlige tilfælde
Hovedreglen er, at småaktiver ikke har en afskrivningsperiode på mere end indeværende regnskabsår. Der kan dog være tilfælde, hvor det er svært afgøre, om en investering hører under kategorien småaktiver eller anlægsaktiver, men hvis to (eller flere) investeringer ikke kan fungere uden hinanden, er de at betragte som en serie og skal derfor afskrives over minimum to regnskabsår, hvis den samlede værdi overskrider bagatelgrænsen.
- Eksempel: Du driver et snedkerværksted, der investerer i en særlig båndsav til 28.000 kr. Den ville i sig selv gå under småaktiver, men fordi du også er nødt til at investere i særligt sikkerhedsudstyr til dig selv og dine ansatte til en værdi af 10.000 kr., vil den samlede værdi på 38.000 kr. overstige bagatelgrænsen og gøre det til en serie af aktiver, der skal afskrives over en årrække.
FAQ – ofte stillede spørgsmål
Hvad er formålet med afskrivning?
Formålet med at afskrive noget i en virksomhed er at værdiansætte den reelle værdi af et aktiv på ethvert givet tidspunkt inden for et regnskabsår, da værdien må formodes at forringes over tid på grund af forskellige faktorer såsom slitage eller ælde.
Hvad er forskellen mellem den lineære metode og saldometoden?
Begge metoder er udtryk for måder, hvorpå du kan afskrive værdien af et aktiv, men hvor den lineære metode giver dig et fast beløb, som du afskriver hvert år, aktivet har økonomisk nytte, er saldometoden funderet i en degressiv eller procentvis afskrivning. Det betyder, at det afskrevne beløb bliver mindre hvert år, da det følger en procentvis degression. En lineær afskrivning vil på en maskine til 100.000 kr. over fem år hedde 20.000 kr. årligt, mens saldometoden med 25 % i afskrivning ville hedde 25.000 kr., 18.750 kr., 14.062,5 kr. osv.
Kan værdien af et aktiv påvirke afskrivningen?
Ja. Hvis værdien af et aktiv ændrer sig i løbet af afskrivningsperioden, kan du være nødt til at ændre i afskrivningen i din bogføring. Hvis din IT for eksempel bliver indhentet af helt ny teknologi på markedet, kan værdien af dit eget udstyr falde så meget, at det ikke er realistisk, at der er økonomisk udbytte i hele den levetid, der oprindeligt udgjorde grundlaget for din vurdering.
Hvilke aktiver skal afskrives?
Som udgangspunkt skal alle aktiver i en virksomhed, der udgør en indledende værdi på mere end 32.000 kr. (2023-sats), afskrives. Disse kaldes anlægsaktiver og udgøres blandt andet af bygninger, biler og andre køretøjer, produktions- og industrimaskiner samt immaterielle og finansielle aktiver som licenser, patenter og værdipapirer.