Det er aldrig for tidligt at planlægge sin økonomi, især ikke når man er studerende. Jo tidligere du tænker over hvor mange penge du skal bruge for at leve komfortabelt, jo nemmere bliver det at fokusere på det der er vigtigt, når du starter på din uddannelse.
Det er vigtigste at huske som studerende, er at du skal være disciplineret når det kommer til din økonomi. Hvis du kan styre hvor meget du bruger og vælger løsninger du har råd til når det er muligt, kan du nyde livet som studerende. Her kommer nogle råd, der kan hjælpe dig:
Kort sagt:
- Vær disciplineret
- Spar penge sammen til uventede udgifter
- Det er okay at være ude og more sig, men tænk på pengene
- Undersøg priserne på dine bøger, og se om du kan købe dem brugt
- Få et studiejob
- Spis på budget
Bootstrap som var du en startup
Budgettering virker ikke som en sej ting, men de bedste forretningsfolk, som Elon Musk og Jeff Bezos, startede med få midler, som de skulle klare sig med. Det de gjorde kaldes bootstrapping.
Bootstrapping er navnet på en metode som virksomheder og startups bruger, når de opgør hvor mange penge de har til rådighed, og holder sig inden for den ramme. Det betyder at når der sidst på måneden lavvande på kontoen, skal man være hård og lade være med at bruge penge – også selvom vennerne tager ud.
Det betyder at du måske ikke kan købe den seneste og flotteste computer til dine studier, men i stedet må købe en billigere model. Hvis din computer kun skal bruges til studier, er der masser af billige muligheder, der er helt fine til noter, læsning af dokumenter og internetbrug.
Indimellem vil det virke som om du misser nogle af de sjove ting i livet, men i sidste ende er det dig der er den seje, hvis du overholder dit budget og ikke ender i uoverskuelig gæld.
Læg penge til side til svære perioder
Hvis COVID-19 pandemien har lært os noget, så er det at selvom vi har jobs og klarer os godt, kan det hele blive fejet væk under os. Fra det ene øjeblik til det andet kan økonomien være skredet, og man sidder derhjemme og tæller pengene sammen i netbanken.
Lad hændelserne i 2020 være en lektie: spar op så du har i hvert fald 3 måneders budget til overs, så du kan overskue arbejdsløshed eller andre dårlige perioder. Heldigvis lever vi i et velfærdssamfund, hvor der er hjælp at hente, men det er altid rart at kunne klare sig selv.
Det er også vigtigt ikke at have overtræk i mere end meget korte perioder. Det giver høje renter, som du ikke har lyst til at betale. Sørg i stedet for at have en økonomisk buffer, så du kan komme igennem de trænge måneder og fokusere på dine studier, i stedet for at betale for kredit.
Det betyder ikke at du ikke kan bruge kredit eller lån, når du gerne vil investere i noget, men det er vigtigt at være ansvarlig, og sørge for at du kan betale tilbage – også selvom der kommer bump på vejen.
Undersøg hvilke bøger du skal bruge
Afhængigt af din uddannelsesinstitution, skal du højst sandsynligt investere i en masse studiebøger og andet udstyr.
Desværre er fagbøger ikke billige, og de er ikke tilgængelige særlig mange steder. Husk altid at undersøge hvor du kan få bøgerne til den bedste pris. Prøv også at se i pensum, hvor meget af bøgerne du skal læse. Hvis det kun er kapitel eller to, kan du tage på uddannelsesinstitutionens bibliotek og læse i stedet. Så slipper du helt for at købe bogen. Du kan også købe bøgerne brugt. De studerende på semesteret over dig vil som regel gerne sælge deres bøger til de nye studerende. Ofte er der tale om halv pris.
Hvis du godt kan lide at have dine egne bøger, er det noget du skal have med i dit budget. Lav en post hvor du sætter lidt til side hver måned, også selvom du kun køber bøger hvert halve eller hele år. På den måde spreder du omkostningerne ud, så det ikke er så overvældende at købe de dyre bøger.
Notér alle dine indkøb
Hvis du skal have godt styr på din økonomi, skal du holde godt styr på dine indkøb. Den nemmeste måde at gøre det på, er at bruge en budget-app på din smartphone. På den måde glemmer du aldrig at skrive noget ind, for det sker nemlig automatisk. Der er også mange banker og fintech-virksomheder der har budgetter integreret i deres apps. Undersøg om din bank har et budgetfeature i deres app. Det bliver nemt at se hvor meget du har brugt og på hvad. Hvis du hele tiden bliver mindet om hvor meget du bruger og hvor meget du har tilbage, holder telefonen gang i din disciplin.
Find de bedste madvaner – og hold dem
Det er sjovt indimellem at spise ude eller få takeaway, men pengene slipper hurtigt op på den måde, og hvis du er studerende på et stramt budget, er der som regel billigere måder at få den samme nydelse af mad, som nogen andre har lavet.
Brug internetsider og YouTube kanaler med mad og opskrifter til at finde billige og nye retter du kan lave, så du får den samme variation i din mad, som hvis du gik ud for at spise. Hvis du vil have flere gode råd til at spare penge, også hvad angår mad og indkøb, kan du læse to af vores andre blogindlæg: ”Skal du spare penge? 10 råd til at spare på dine månedlige udgifter” og ”Spar penge på dine indkøb: 5 små ændringer – stor indflydelse”
Kort sagt: Vær opmærksom på hvor meget du har råd til at bruge, brug den tilgængelige teknologi og husk at studier og helbred kommer i første række. Så er du allerede kommet langt med at få et godt studieliv.