Deleøkonomi? Sådan kan du tjene og spare penge ved at dele!
Markedet for deleøkonomi, koncepter og forretninger, der bygger på deleøkonomiske koncepter, er vækstet enormt meget de seneste ti år. Hvis du ikke umiddelbart kender til definitionen på deleøkonomi, kan det lyde som en kommunistisk ideologi, men du har faktisk højst sandsynligt allerede stiftet bekendtskab med deleøkonomien i din hverdag. Faktisk henviser termen deleøkonomi blot til, at en person stiller et aktiv, som vedkommende ejer, til rådighed for andre, eksempelvis en bil, et hus eller noget helt tredje. Som bytte for lån af dette aktiv betaler låneren oftest nogle af de udgifter, som er forbundet med erhvervelsen eller vedligeholdelsen af aktivet.
Hvis du er interesseret i at læse om privat fællesøkonomi, kan du tage et kig på vores artikel om dette her, hvor vi blandt andet gennemgår deling af regninger, konti samt diverse fordele og ulemper med fællesøkonomi.
De fleste vil nok have stiftet bekendtskab med deleøkonomi i løbet af deres liv, også selvom man ikke er klar over det. En af de mest populære koncepter indenfor deleøkonomi er eksempelvis den globale virksomhed Airbnb, der lader private aktører udleje og leje boliger over hele verden. Men også i hverdagen benytter vi os ofte af deleøkonomiske tjenester, eksempelvis når vi deltager i samkørsel eller snupper en lånecykel på arbejde.
Fælles for de deleøkonomiske koncepter er, at de ofte roses for at optimere udnyttelsen og produktiviteten ved et særligt aktiv. Det deleøkonomiske aspekt betyder nemlig, at forskellige mennesker kan drage gavn af samme tjeneste eller genstand, og der vil dermed være et mindre samlet behov for disse genstande.
Der findes mange forskellige muligheder for at indarbejde deleøkonomiske principper i din privatøkonomi, og du vil højst sandsynligt kunne opnå gode besparelser eller måske endda ekstra indtjeninger i din privatøkonomi ved at overveje disse muligheder. Leder du generelt efter gode måder at spare på, kan du tage et kig på vores guide, der giver dig 10 gode sparetips lige her.
Er du nysgerrig på, hvordan du kan tage del i deleøkonomien? Så læs med her, og bliv klædt godt på omkring fordelene, ulemperne, udfordringerne og de smarte løsninger, der kan gøre deleøkonomi tilgængelig for dig.
Deleøkonomi vs. platformøkonomi
Deleøkonomi er langt hen ad vejen det mest anvendte og udbredte ord, når man taler om de ovennævnte tendenser. Men der findes faktisk en tvedeling af begrebet og for at forstå deleøkonomien til fulde, kan man med fordel se lidt mere differentieret på begrebet.
Grundlæggende kan deleøkonomi deles op i to sider:
- Deleøkonomi betegner den udveksling, der sker, når man deler hele eller dele af de aktiver, man har i overskud eller lejlighedsvist ikke selv benytter sig af.
- Platformsøkonomi adskiller sig ved at være mere organiseret. Her er der altså tale om, at man køber en lejlighed, en bil eller noget tredje for systematisk at udleje den og herved opnå en økonomisk profit.
Ved platformsøkonomien er dele-aspektet altså mere udvisket, og man kan påstå, at dette blot er en overførsel af et traditionelt erhvervsforbrug, til et mindre reguleret område.
Selvom platformsøkonomi akkurat som deleøkonomien har en række fordele i forhold til bæredygtighed og besparelser for forbrugeren, er der dog nogle udfordringer, man skal være opmærksom på, hvis man ønsker at drive eller benytte sig af platformsøkonomiske ydelser. Da platformsøkonomien i sin natur er mindre reguleret, skal man nemlig være opmærksom på, at man kan risikere ikke at have samme regler og rettigheder, som er gældende på det øvrige arbejdsmarked, såsom løn under sygdom, betalt ferie eller indbetaling til pension.
Deleøkonomiske platforme
Internettet og digitale platforme har i sandhed accelereret mulighederne for at udbrede deleøkonomiske koncepter, og det er blevet mere tilgængeligt for både udlejer og forbruger. Blandt de mest populære platforme er følgende tjenester:
-
Airbnb er en international tjeneste, der faciliterer udlejning af overnatningsmuligheder i hele verden. Her kan du altså enten finde den perfekte bolig til din næste feriedestination, eller du kan tjene lidt ekstra ved at udleje dit hjem, når du er udenbys.
-
GoMore er en dansk tjeneste, som har gjort organisering af samkørsel nemt og overskueligt for dig, der har ekstra pladser i bilen, eller dig, der mangler et lift. Her kan du nemlig søge på ruter i hele landet og på den måde blive forbundet med folk, der skal rejse samme strækning. Siden GoMores opstart i 2005 har tjenesten dog udviklet sig og er vokset til også at facilitere ren biludlejning og leasing.
-
Donkey er en international tjeneste, du garanti vil have set i byrummet både i Danmark og andre lande. Donkey udlejer nemlig orange bycykler, man nemt og hurtigt kan benytte sig af, betjent gennem en app. Her er der altså i højere grad tale om et platformøkonomisk initiativ.
-
Voi minder på flere måder om Donkey, men i stedet for cykler udlejes her elektriske løbehjul. Voi er et relativt nyt, svensk foretagende, og firmaet vandt i 2020 prisen for ’Årets Iværksættervirksomhed’ ved Nordic Startup Awards.
-
Too Good To Go er en app, der forbinder sultne forbrugere med erhvervsdrivende, der har fødevarer i overskud. Det kan både være restauranter og cafeer, der efter lukketid skal have tømt buffeten eller køledisken, men det kan også være supermarkeder, der skal af med datovarer eller grøntsager, der ikke kan sælge.
-
Vigo er en deleøkonomisk tjeneste, der er grundlagt af dagligvarekæden Rema 1000. Vigo adskiller sig en smule fra de andre punkter på listen, da der her ikke er tale om fysiske genstande, man udlejer, men derimod en mere serviceorienteret ydelse. På Vigo kan du nemlig få bragt dagligvarer direkte hjem til din dør eller på den anden side melde dig som indkøber for personer i dit nærområde.
Bæredygtig deleøkonomi
Vi lever i en meget forbrugerorienteret tidsalder, hvor nye produkter og ydelser ofte kan fås til en lav pris. Man taler om en uheldig ’brug-og-smid-ud-kultur’, hvor priserne på nye produkter er blevet presset så langt ned, at det næsten ikke længere synes attraktivt for folk at købe brugt.
Her kommer deleøkonomien dog ind i billedet som et friskt initiativ, der kan gøre en mere bæredygtig forbrugerkultur og livsstil lettere og mere overskuelig for den almindelige forbruger. Med store besparelser bliver det eksempelvis utroligt attraktivt at indgå og benytte sig af delebilsordninger i stedet for at købe egen bil – man slipper for den dyre erhvervelsespris samt alle de løbende værkstedsregninger, der utvivlsomt kommer, når man er bilejer.
Forskere fra Aalborg Universitet taler også om deleøkonomi som en socioøkonomisk model, som kan gavne både klode og pengepung ved at mindske den miljøbelastning, der er forbundet med vores moderne forbrug – der spares både ressourcer og penge.
Deleøkonomi og skat
Hvis du driver en deleøkonomisk virksomhed eller sommetider benytter dig af en af de mange deleøkonomiske tjenester, bør du være opmærksom på, hvordan de skattemæssige forhold spiller ind på dette. Potentielt kan der nemlig være skattemæssige besparelser at hente, som du nok gerne vil være oplyst omkring.
Hvilken skat og moms du skal betale, afhænger dog helt af, hvilken form for aktivitet der er tale om.
-
Udlejning af bolig
Udlejning af huse, lejligheder og værelser er altid skattepligtige. Dette gælder, uanset om du faciliterer udlejningen privat, eller om du benytter portaler såsom Airbnb til udlejningen. Dog har du som udlejer et fast bundfradrag, som afhænger af, hvorvidt du udlejer privat eller via portal.
-
Ved privat udlejning er bundfradraget i 2021 11.700 kr. årligt.
-
Ved udlejning via portal er bundfradraget i 2021 29.900 kr. årligt.
Koncepter såsom Couchsurfing, hvor du stiller en sofa, seng eller et telt i haven til rådighed gratis, er dog skattefrie, eftersom der her slet ikke er økonomi inde i billedet.
-
Samkørsel og biludlejning
Samkørsel er som udgangspunkt skattefrit. Samkørsel defineres ved, at to eller flere personer kører i samme bil og potentielt deler de faktiske udgifter, der er forbundet hermed – altså eksempelvis benzinpenge. Så længe udlejerens indkomst for denne deleaktivitet ikke overstiger de faktiske udgifter, er indtægten helt skattefri.
Også passageren kan drage skattemæssige fordele ved at deltage i den deleordning, eftersom det ikke påvirker deres kørselsfradrag.
Hvis man foretager en direkte udlejning af sin bil eller tager en pris for samkørsel, der overstiger de faktiske udgifter, skal der betales skat og eventuelt også moms af indtægten. Dette gælder, uanset om du foretager udlejningen i privat regi eller benytter dig af portaler. Gældende fra 2021 kan du dog kun benytte dig af bundfradrag, hvis du foretager udlejningen via et bureau. Du skal dog ikke selv indberette dine indtægter til skattestyrelsen. Det er derimod den benyttede portal, der gør dette.
Du kan læse vores omfattende guide til gældende skattefradrag her, eller du kan vælge at læse mere om de gældende skatteregulativer i Skats vejledning til deleøkonomi her.
Ofte stillede spørgsmål:
Hvad er deleøkonomi?
Kort sagt er deleøkonomi at sætte aktiver til rådighed for andre mod betaling. De aktiver, der stilles til rådighed, kan dog være en lang række forskellige ting, eksempelvis boliger, transportmidler, fysiske faciliteter, servicemæssige ydelser osv.
Hvem kan få gavn af deleøkonomi?
Deleøkonomiske koncepter kan anses som todelte, da der altid er en udlejer og en forbruger. Deleøkonomi kan både have økonomiske fordele for udlejeren, der stiller et aktiv til rådighed og derfor indkasserer en indtjening. Der er også økonomiske fordele for forbrugeren, der låner aktivet og højst sandsynligt vil spare penge i forhold til selv at erhverve samme aktiv.
Findes der en app til deleøkonomi?
Der findes mange apps, der tilbyder deleøkonomiske koncepter til en lang række forskellige behov. De mest populære er listet længere oppe i denne artikel.
Der findes også apps, der kan hjælpe med at facilitere mere fleksible deleøkonomiske behov. Her er særligt WeShare populær, da denne app gør det nemt for brugere at holde styr på regnskaberne, når man har fælles udlæg og oplevelser inden for en gruppe.
Hvad er fordelene ved deleøkonomi?
De personlige fordele ved deleøkonomi er primært de penge, du enten kan tjene eller spare ved at dele dine aktiver med andre. Dertil kommer andre fordele, såsom bæredygtighed, et bedre klimaaftryk, øget social kontakt og særlige goder, du kan benytte dig af, eksempelvis parkeringspladser reserveret til delebiler.
Hvad er ulemperne ved deleøkonomi?
Der er ofte servicegebyrer eller andre administrative omkostninger forbundet med at benytte sig af de mange platforme, der stiller deleøkonomiske koncepter til rådighed.
Har du behov for en økonomisk buffer?
Deleøkonomi er en godt, men nogle ting vil man gerne have for sig selv.