Har du ikke helt styr på, hvad ejendomsværdiskat er? Eller vil du blot blive klogere på emnet? Så er du kommet til det rette sted. Det kan være svært at holde styr på, hvad du skal betale, og hvornår du skal betale ejendomsværdiskat. Det afhænger nemlig både af, hvornår du har købt din ejendom, og om du er over eller under pensionsalderen.
Her på siden kommer vi omkring, hvad ejendomsværdiskatten egentlig er, hvornår du skal betale den, og hvordan du skal betale den.
Hvad er ejendomsværdiskat?
Ejendomsværdiskat er en skat, der findes på selve boligens værdi. Den bliver beregnet ud fra den offentlige ejendomsvurdering. Ejendomsværdiskat betales til staten en gang om måneden via din forskudsopgørelse.
Ejendomsværdiskat – beregning
Du kan selv beregne din ejendomsværdiskat, hvis du ved, hvad din bolig er værd. Der findes nogle helt klare beregninger, som du kan bruge.
Det gælder om at finde den billigste ejendomsværdiskat, der tager udgangspunkt i de nedenstående beregninger:
- Ejendomsværdien fra 1. januar 2001 + 5 %
- Ejendomsværdien fra 1. januar 2002
- Ejendomsværdien fra 1. januar 2011 – 2,5 %.
Så gælder det bare om at finde ud af, hvilken af ovenstående beregninger der er billigst i forhold til din bolig og dens værdi. Ejendomsværdien kan jo skifte i løbet af årene. Derfor er udregningen forskellig, alt efter hvornår du tager udgangspunkt i. Du kan godt selv beregne det, men SKAT gør det også automatisk. SKAT finder nemlig selv den billigste beregning for dig. Derudfra udregner de altså din ejendomsværdiskat. Det kommer til at fremgå af din forskudsopgørelse.
Hvis din ejendom har en værdi over 3.040.000 kr., er skatten på 3 %. Den er derfor anderledes end ved boliger under denne værdi. I nedenstående eksempel kan du også se den forskel.
Eksempler på beregning af ejendomsværdiskat:
Boligtype |
Parcelhus |
Ejerlejlighed |
Sommerhus |
Ejendomsværdiskattegrundlag |
4.200.000 kr. |
900.000 kr. |
1.000.000 kr. |
Ejendomsværdiskat, som udregnes således: 10 ‰ af ejendomsværdiskattegrundlaget plus yderligere 20 ‰ af grundlaget over 3.040.000 kr. |
65.200 kr. |
9.000 kr. |
10.000 |
Hvornår betales ejendomsværdiskat?
Ejendomsværdiskat betales altid gennem din opgørelse en gang om måneden. Det sker dog automatisk, så du behøver ikke selv at gøre noget. Det kan dog være en god ide at tjekke op på betalingen ofte, så du er sikker på, at beregningen er, som den skal være. Det kan du gøre på din årsopgørelse, som du finder på SKATs hjemmeside.
Hvornår man betaler ejendomsværdiskat , er altså meget fast, og du behøver som sådan ikke selv at gøre noget. Du kan selvfølgelig altid bruge ovenstående beregning for selv at have styr på, hvor meget du betaler.
Som det fremgår af den ovenstående beregning, skal du også betale ejendomsværdiskat for sommerhus og ejerlejlighed. Du skal altså betale, uanset om der er tale om en helårsbolig, sommerhus eller lejlighed. Fællesnævneren er bare, at du skal eje den ejendom, der er tale om.
Nedslag i ejendomsværdiskat
Der er flere forskellige situationer, hvor ejendomsværdiskatten kan nedsættes:
- hvis du er pensionist
- hvis du udlejer din bolig (fuldt ud eller delvist)
- hvis du har købt boligen senest d. 1. juli 1998
- hvis din bolig har været ubeboet.
Der er derfor flere situationer, hvor du kan få nedslag eller helt skal fritages betalingen. Du skal ikke betale ejendomsværdiskat ved udlejning. Så hvis du udlejer din bolig, behøver du ikke betale, da du er fritaget. Der skal heller ikke betales ejendomsværdiskat i perioder, hvor ejendommen ikke bruges som bolig. Så hvis du har en bolig, som ikke er beboet, er du også fritaget.
Ejendomsværdiskat – pensionister
Som nævnt i ovenstående er ejendomsværdiskatten anderledes for ejere, der er over pensionsalderen. Her gives der et nedslag i ejendomsværdiskatten på 4 ‰. Dette nedslag afhænger stadig af boligens værdi. Det kan dog maksimalt være på 6.000 kr. Det gælder også, hvis du er enke/enkemand, og din indkomst ikke er særlig høj.
Ejendomsskat vs. ejendomsværdiskat
Du skal være opmærksom på, at der er forskel på ejendomsskat og ejendomsværdiskat. Du skal ikke forveksle de to med hinanden. Som boligejer i Danmark skal du betale to typer skat, når du ejer din egen bolig. Ejendomsværdiskat skal betales til staten, hvor ejendomsskat betales til kommunen. Ejendomsskat kaldes også ofte for grundskyld.
Grundskylden beregnes ud fra nogle andre beregninger end dem, der findes ved ejendomsværdiskat. Her beregnes det mindste beløb af enten:
- Grundværdien af din ejendom ud fra en offentlig vurdering
- Grundværdien fra det foregående år sammenlagt med en reguleringsprocent.
Grundskyld og ejendomsværdiskat er altså to forskellige ting, og de er begge nogle, som du skal have styr på, idet det er et krav for at kunne eje din bolig.
Du skal være opmærksom på, at der kan ske en stigning i din ejendomsskat (grundskyld) i disse tilfælde:
- Hvis ejendommen har skiftet status. Det kunne være fra landbrug til parcelhus eller lignende. Det kan også være, hvis din ejendom er ændret fra beboelse til erhvervsbeboelse.
- Hvis ejendommen har haft ændringer i forhold til grunden. Det kunne være ved frasalg eller tilkøb af jord til grunden.
- Hvis din ejerlejlighed har et ændret fordelingstal.
Ejendomsværdiskat – nybyggeri
Hvis du har bygget et nyt hus, skal du selvfølgelig også betale ejendomsværdiskat. Du skal dog først betale, når huset er færdigbygget. Det er myndighederne, der bestemmer, hvornår et hus er færdigbygget. Du kan derfor ikke udskyde indflytningsdatoen for at undgå at betale ejendomsværdiskat. Og det er derfor myndighederne, der bestemmer, hvornår du skal begynde at betale fra.
Grundlag for ejendomsværdiskat
Grundlaget for ejendomsværdiskatten er baseret på den førnævnte beregning. Der er dog forskellige ting, der kan have indflydelse på din ejendomsværdiskat. Hvis du eksempelvis bygger meget om, så din bolig forøges i værdi i høj grad. Det samme gælder, hvis du udvider grundarealet på din bolig. I disse tilfælde kan ejendomsværdiskatten stige.
Du skal også være opmærksom på, at du skal betale ejendomsværdiskat i udlandet, hvis du har en ejendom der. Ligesom du skal være opmærksom på, at du i visse tilfælde er fritaget fra at betale den, som det er nævnt længere oppe på siden.
Hvis du ejer en bolig i udlandet, skal du betale ejendomsværdiskat efter de danske regler. Det betyder altså, at du skal betale dansk ejendomsværdiskat. Du får dog et nedslag for den skat, som du allerede har betalt i udlandet. Dette nedslag får du ved at skrive det på din forskudsopgørelse under det, der hedder ”Købt udenlandsk ejendom”.
Hvordan betales ejendomsværdiskat?
Du betaler din ejendomsværdiskat gennem din personlige skat, og det fremgår af din årsopgørelse. Det sker altså fuldstændigt automatisk. Se din ejendomsværdiskat i forskudsopgørelsen samme sted, som du finder dine andre opgørelser og skattebetalinger.
Der gælder også andre regler, hvis du er selvstændigt erhvervsdrivende. Her sker betalingen ikke automatisk, som den ellers gør ved almindelige boligejere. Her skal du i stedet betale på nogle indbetalingskort, som du får sammen med din forskudsopgørelse i november. Man kan dog stadig se beregningen inde på sin årsopgørelse.
Du kan søge om lån til at betale ejendomsskatten i din kommune, hvis du har nået pensionsalderen eller får udbetalt efterløn. Du kan som altid også låne pengene uden om kommunen med et almindeligt onlinelån.
Hvordan bliver ejendommen vurderet?
For at finde ud af, hvad ejendomsværdiskatten skal beregnes ud fra, skal du have en ejendomsvurdering. Det er Vurderingsstyrelsen, der skal vurdere din ejendom. Her tager man udgangspunkt i grunden sammen med de tilhørende bygninger.
Ejendomsvurderingen bruges både til beregningen af grundskyld og beregningen af ejendomsværdiskatten. Alle vurderingerne sker af SKAT. Du kan finde din ejendomsvurdering på deres hjemmeside. Her skal du blot indtaste din kommune og vejnavn. Så finder de din ejendom og den vurdering, der er på den.
Der kommer nye boligskatteregler i 2024
I første omgang var det meningen, at danske boligejere skulle have betalt en ændret boligskat fra 1. januar 2021. Men dette blev udskudt, og de nye boligskatteregler kommer derfor først på banen fra år 2024. De nye skatter skal have fokus på mere retvisende ejendomsvurderinger.
Det er disse ejendomsvurderinger, der skal bruges til at beregne ejendomsværdiskatten. Når de nye boligskatteregler bliver ændret, kan det derfor også have en indflydelse på din ejendomsværdiskat. Det skal du derfor være opmærksom på. Så sørg for at holde øje med processen løbende.
Hav styr på din ejendomsværdiskat
Det er vigtigt at have styr på din ejendomsværdiskat, så du ved, hvor meget du betaler hver måned. Det er også en god ting at vide, hvis du flytter ind i et nyt hus. På den måde kender du de fulde omkostninger ved dit nye hus og ikke kun værdien af huset. Det gælder både, hvis du køber et nybygget hus og et ældre hus. Brug derfor lidt tid på at beregne din ejendomsværdiskat, selvom den automatisk bliver betalt gennem din årsopgørelse.
Vi håber, at denne guide har givet dig et godt indblik i, hvad ejendomsskat er, og hvor meget du skal betale og hvornår. Hvis du gerne vil vide mere om ejendomsværdiskat, kan du læse meget mere om de specifikke faktorer og informationer på SKATs hjemmeside. Her findes også de forskellige links videre til formularer og adgang til dine årsopgørelser.