Finanskrisen i 2008 påvirkede Danmark og resten af verden på mange forskellige punkter. Det resulterede i arbejdsløshed og konkurser i hele verden. Finanskrisen havde indvirkning på økonomien i mange år frem i tiden. Det er derfor noget, der har ændret meget i den danske økonomi og samfundet.
Vil du gerne vide mere om finanskrisen og dens konsekvenser? Så er du kommet til det rette sted. I denne artikel kommer vi omkring, hvordan finanskrisen opstod, og hvordan den har påvirket Danmark. Så kan du blive klogere på, hvad finanskrisen egentlig var.
Hvad er finanskrisen?
For at kunne forklare, hvad finanskrisen er, er det først og fremmest nødvendigt at slå fast, hvordan den opstod. For hvordan startede finanskrisen? Og hvorfor opstod finanskrisen? Der er mange forskellige faktorer, der havde indflydelse på, hvordan finanskrisen opstod. For at finde ud af, hvordan krisen startede, skal vi tage et blik på USA. Det var nemlig her, at det hele startede i starten af 2007 og endda tidligere end det.
I USA steg huspriserne i starten af 00’erne, og derfor lånte mange folk penge til huskøb, så de kunne investere deres penge. Derfor lånte bankerne mange penge ud til folk, der egentlig ikke havde råd til at sidde i hus. Det gjorde de især gennem det, der hedder subprimelån, der gør det muligt for folk at låne penge, selvom de ikke har råd til det. Nu sad rigtig mange amerikanere i hus, som de i princippet ikke havde råd til. Pludselig skete der to ting:
- Huspriserne faldt.
- Renten steg.
I forbindelse med disse to ting kunne folk ikke længere betale deres renter. Så overgik huset til banken, og banken fik et hus, der ikke var meget værd. Krisen startede derfor i midten af 2007, hvor de amerikanske banker ikke ville give nye lån. Alle disse usikkerheder spredte sig til resten af samfundet, hvor forbruget stoppede, og folk blev arbejdsløse. Det hele bredte sig hurtigt som ringe i vandet.
Hvis vi skal se begivenhederne på en tidslinje, ville det se således ud:
2007 |
Stigende renter og faldende huspriser |
2007/2008 |
Familier i USA med de såkaldte subprimelån går konkurs |
2007/2008 |
Bankerne i USA kommer i en krise |
2008 (september) |
Den fjerdestørste investeringsbank i USA (Lehman Brothers) går konkurs. |
2008 |
Finanskrisen starter globalt |
Det hele gik over styr, da ingen stolede på hinanden, og bankerne ikke havde tillid til hinanden. Man vidste ikke, hvor mange penge andre havde i klemme, og på den måde opstod mistilliden. Det er denne mistillid, der gjorde, at krisen spredte sig med lynets hast i USA – men også i Danmark.
Finanskrisen i Danmark
Finanskrisen holdt sig som bekendt ikke kun til USA. Den spredte sig til Danmark, hvor vi især så påvirkningen på de danske banker. En af de helt store banker var Roskilde Bank, som krakkede i 2008. Grunden til, at den gik konkurs, var, at den havde tabt en masse på blandt andet ejendomsprojekter, ligesom vi så det hos bankerne i USA.
Så hvornår ramte finanskrisen Danmark? Det er svært at sige præcist, men det kan siges at være, da flere store banker som eksempelvis Roskilde Bank krakkede. Det var i august 2008. Herefter gik andre banker også konkurs, herunder EBH Bank og Amagerbanken. I de banker, der stod tilbage, kunne danskerne ikke få lov til at låne penge. Det blev både svært for privatpersoner og virksomheder at få lov at låne penge af bankerne.
Det var ikke kun på grund af krisen i USA, at Danmark kom ind i spiralen. Inden krisens begyndelse var der stor optimisme, og mange danskere lånte store beløb, som de ikke havde. Det gjaldt ikke kun forbrugerne, men også finansvirksomheder og myndighederne. Men alle lånene viste sig ikke at være så sikre, som man troede. Det er altså lidt det samme fænomen, som man så i USA på samme tid.
Finanskrisens konsekvenser
Der var virkelig mange konsekvenser i forbindelse med finanskrisen – og flere, end vi kan nævne her. Flere af dem var kæmpe konsekvenser under selve krisen, mens en stor del fulgte mange år frem i tiden. Der var derfor både kortsigtede og langsigtede konsekvenser af krisen:
- Arbejdsløsheden steg.
- Flere banker krakkede.
- Firmaer gik konkurs.
- Forbruget faldt.
- Produktionen faldt.
- Man turde ikke låne penge ud.
- Stor gæld i samfundet – både det danske og andre samfund i verden.
- Fald i BNP.
Grunden til, at finanskrisen var ekstra voldsom sammenlignet med andre finansielle kriser, var blandt andet, at den gik ud over ”almindelige” mennesker og ikke kun bankerne. Det var privatpersoner, der mistede deres huse og jobs.
Der var dog også rigtig mange konsekvenser på aktiemarkedet. Et af de danske aktieindekser faldt med næsten 60 %, og både europæiske og amerikanske aktier faldt med cirka det samme. Krisen havde altså virkelig stor indvirkning hos både private og virksomheder, der havde investeret deres penge i forskellige aktier.
Hvordan påvirkede finanskrisen Danmark?
På grund af finanskrisen mistede mange danskere deres job. Det var ikke kun under krisen, at det var mærkbart. Mange havde svært ved at få jobs igen mange år efter og fik meget lavere løn i årene efter. Der er derfor en hel generation i dag, som har et hul i deres arbejdsliv, hvor de enten ikke kunne finde job eller fik en noget lavere løn.
To år efter krisens start i 2010 var der 200.000 færre jobs i den private sektor. Der var altså tydelige konsekvenser på længere sigt. To år efter krisen var det altså ikke blevet bedre endnu. Nedenfor kan du læse mere om de konsekvenser, der opstod i Danmark på grund af krisen.
Finanskrisen i Danmark – konsekvenser
Der var mange af de samme konsekvenser i Danmark, som der var i resten af verden under krisen, herunder især USA. Bankerne ville ikke låne penge ud, folk brugte færre penge, hvilket vil sige, at forbruget faldt. Som en effekt af det stoppede produktionen flere steder, og mange blev fyret. Det var altså en ond spiral, der blev ved og ved i lang tid. Konsekvenserne kom derfor som en dominoeffekt, der ikke kunne stoppes lige med det samme.
Hvordan kom Danmark ud af finanskrisen?
Regeringen lavede mange forsøg på at komme ud af krisen i årene efter. De lavede blandt andet seks bankpakker, herunder kreditpakken, der skulle overtage banker i nød. Der blev også lavet en pakke, der satte garanti for bankernes indlån, så de ikke skulle opleve det samme igen i fremtiden.
Der blev også gjort andre tiltag for at komme ud af krisen. Der blev skabt en tilbagetrækningsreform, der skulle ændre efterlønnen. Der blev også lavet flere forskellige vækstpakker, der skulle hjælpe med at sætte Danmarks økonomi i gang igen. Nogle af tiltagene virkede, mens andre ikke havde den store effekt. Flere eksperter har været kritiske over for de forskellige tiltag. Med tiden kom Danmark dog ud af krisen, men den har sat dybe spor helt frem til i dag.
Danmark kom altså op med disse tiltag for at forsøge at komme ud af krisen:
- seks bankpakker
- genopretningspakke
- tilbagetrækningsreform
- vækstpakker.
I USA blev der også lavet flere hjælpepakker, der var med til at få dem tilbage på fode igen. Efterhånden som de forskellige ting begyndte at virke, kom både Danmark og USA langsomt ud af krisen.
Hvor længe varede finanskrisen?
Det kan være svært at sige, hvor længe finanskrisen varede, da den stadig i dag kan siges at have indflydelse på vores økonomi. Danmarks BNP faldt virkelig meget fra årsskiftet mellem 2007 og 2008 og frem til år 2009. I den periode faldt det med hele 7 %. Finanskrisen varede længere end andre økonomiske kriser, og det tog lang tid at komme tilbage på fode igen. Danmark var især langsom til at komme op igen sammenlignet med andre lande.
Så hvornår sluttede finanskrisen egentlig? Mange mener, at den sluttede nogle år efter krisen i 2008, mens andre mener, at den har tråde helt ind i nutiden. Det kan derfor ikke siges præcist. Hvis vi kigger på faktorer som arbejdsløshed, BNP, virksomheders indtjening og lignende, er vi kommet igennem krisen i dag, mere end 10 år efter den startede. Vi er altså kommet ovenpå, men der er forskel på, hvor hurtigt de forskellige lande kom igennem krisen. Hvis vi ser på USA’s fremgang, er de kommet hurtigere igennem krisen – i hvert fald hvis man udelukkende kigger på økonomi.
Bliv klogere på finanskrisen 2008
Vi håber, at du gennem denne artikel er blevet skarpere på, hvad finanskrisen var, og hvordan den opstod. Det er et vigtigt emne at vide noget om, da det har påvirket økonomien i både Danmark og resten af verden. Der findes mange forskellige film om finanskrisen, som du kan se, hvis du vil vide mere. Hvis du leder efter en dokumentar om finanskrisen, kan du se ”Capitalism – A Love Story” af Michael Moore.
Der findes også utallige bøger og onlinetekster, som du kan dykke ned i. Det er et vigtigt emne at dykke ned i, da vi skal blive klogere på årsagerne, så en lignende krise ikke kommer til at ske igen i fremtiden.