Når der sker ændringer i din privatøkonomi, kan det have betydning for din forskudsopgørelse. Større begivenheder som fx boligkøb, ægteskab eller skilsmisse og nyt arbejde m.m. påvirker alt sammen din økonomi og dermed din forskudsopgørelse. Det er derfor vigtigt, at du logger på skat.dk og retter din forskudsopgørelse. Få styr på din forskudsopgørelse og undgå skattesmæk!
Når vi nærmer os november måned, er det igen tid til at se på forskudsopgørelsen.
Har du brug for en forskudsopgørelsesguide, så læs med her.
Hvad er forskudsopgørelse?
SKAT definerer forskudsopgørelse som ”en slags løbende budget over din indkomst og skat for året”. Forskudsopgørelsen viser din forventede indkomst, månedsfradrag og trækprocent for næste år.
Hvornår kommer forskudsopgørelsen?
SKAT udsender forskudsopgørelsen elektronisk til skattemappen hvert år i november, hvor du kan se deres beregning af dine indtægter for det kommende år, og hvad du kan forvente at betale i SKAT. Denne beregning er lavet på baggrund af dine økonomiske oplysninger fra tidligere år, som SKAT har indsamlet, herunder seneste årsopgørelse.
Hvis du ønsker at modtage forskudsopgørelsen med posten, skal du kontakte SKAT telefonisk og bestille den, også selvom du er fritaget for digital post. SKAT kan kontaktes på 72 22 28 28.
Hvornår kan du ændre i forskudsopgørelsen?
Du kan rette i dine skatteoplysninger og ændre i din forskudsopgørelse i løbet af året, helt frem til den 31. december. Du kan se og rette din forskudsopgørelse på SKATs hjemmeside via TastSelv funktionen.
Det er vigtigt, at du ændrer i forskudsopgørelsen hvis der opstår nye ændringer i din situation og privatøkonomi. Nedenfor kan du se eksempler på ændringer i din situation og din økonomi, som kræver at du tjekker/ændrer din forskudsopgørelse.:
- Køb og salg af fast ejendom
- Mere eller mindre i løn
- Jobskifte eller stoppet med at arbejde
- Du er blevet gift eller skilt
- Kørselsfradrag/Befordringsfradrag (ændret afstand til dit arbejde)
- Ændrede renteudgifter (omlægning eller optagelse af lån)
- Modtagelse af socialydelse (f.eks. SU, pension)
OBS: SKAT går ikke ind og retter i din forskudsopgørelse, det er udelukkende dit eget ansvar at rette i din selvangivelse, så dine økonomiske oplysninger er ajour. Husk at rette i din forskudsopgørelse, så du er sikker på, at du løbende betaler den rette skat og ikke får dig en ubehagelig overraskelse, når SKAT frigiver årsopgørelsen. Hvis du ikke oplyser de rette tal til SKAT i forskudsopgørelsen, kan du nemt gå glip af en række fradragsfordele, som du er berettiget til.
Hvad skal du kontrollere i forskudsopgørelsen?
Når du gennemgår din forskudsopgørelse, bør du være særlig opmærksom på følgende ting:
- Personlig indkomst (løn)
- Kørselsfradrag
- Renteudgifter
- Renteindtægter
- Fagligt kontingent (Bidrag til fx A-kasse og efterløn)
- Lejeindtægter
Kan man bruge SKAT som en opsparing?
Som udgangspunkt er det sikrest at angive sin forventede indkomst så præcist som mulig. På den måde vil sandsynligheden for, at du betaler den rette skat i løbet af året være størst.
Nogle vælger dog bevidst at bruge SKAT som en slags skjult ”opsparing”, ved at sætte indkomsten (A-indkomst) højere i forskudsopgørelsen end hvad man faktisk tjener. Dette kan dog ikke betale sig mere, da SKAT ikke længere giver renter for overskydende skat, hvilket de ikke har siden 2018, grundet ny lovgivning. Rentegodtgørelsen er ikke fjernet helt, men renten er blot sat til 0,0%.
Før i tiden kunne det godt betale sig at benytte SKAT som en opsparing, men i dag er det mere fordelagtigt for dig, at have en opsparingskonto, der giver renter.
Forskudsopgørelse opsummeret:
- Budget for det kommende (skatte)år
- Kan justeres løbende
- Frigives i november hvert år
- Udarbejdet på basis af tidligere årsopgørelser