Hvis du overvejer at anskaffe dig et motoriseret køretøj, kan det være en god ide at sætte dig ind i, hvad det koster at have bil. Omkostningerne ved at have en bil varierer meget alt efter hvilken bil du vil købe. Derfor får du her en god oversigt over hvilke udgifter, du skal tage højde for, før du skriver under på købsaftalen.
Vægtafgift eller grøn ejerafgift
Disse to typer afgifter er en løbende afgift, der skal betales hvert halve år. Om du skal betale grøn ejerafgift eller vægtafgift, afhænger af hvornår du har anskaffet dig din personbil eller varevogn.
Vægtafgift
Hvis du har en personbil der er indregistreret før den 1. juli 1997, eller en varevogn der er registreret før den 18. marts 2009, skal du betale vægtafgift.
Vægtafgiften beregnes på baggrund af bilens egenvægt, og hvis man er indehaver af en dieselbil frem for benzinbil, skal der lægges et tillæg oven i afgiften.
Grøn ejerafgift
Hvis du har en personbil eller en varevogn der er indregistreret efter de to førnævnte datoer, skal der betales grøn ejerafgift.
Den grønne ejerafgift bestemmes ud fra hvor langt din bil kan køre på literen. Dette tages der udgangspunkt i på baggrund af den ECE norm, der er angivet på bilens indregistreringsattest. ECE normen er blot det tal, der angiver, hvor langt bilen egentlig kan køre på literen i forhold til producentens oplysninger.
Hvis din benzinbil for eksempel kan køre 20 km på literen i henhold til dens ECE norm, vil der skulle betales 310 kr. per halvår. Hvis den derimod kun kører 10km på literen, vil du skulle betale 3.230 kr per halvår.
Hvis man derfor ønsker at skære ned i sine udgifter til sin bil, kan det være en fordel at gå efter en der kører længere på literen. Herved sparer du både penge i henhold til grøn ejerafgift, men også til benzinudgifter.
Bilforsikring
En forsikring til bilen er oftest en af de større udgifter ved at have bil. Der skal tages højde for at prisen på en bilforsikring varierer meget fra person til person, da den bestemmes af en lang række individuelle forhold.
De faktorer der har indflydelse på din bils forsikringspris er ting som bilens værdi, model, din alder og din anciennitet.
Hvis du har fået dit kørekort indenfor de seneste tre år, vil din forsikringspris oftest være højere end andres, da du ikke har den samme erfaring i trafikken. Udover at forsikringsprisen kan være højere, vil din selvrisiko oftest også være højere.
Mange forsikringsfirmaer opererer også med det de kalder elitebilister. Dette er bilister, der har kørt længe uden skader, og derfor ikke er så stor en risiko for forsikringsselskabet. Dette er med til at sænke forsikringsprisen.
Prisen på bilforsikringer varierer meget fra selskab til selskab, og det kan derfor kun anbefales, at man bruger lidt tid på at undersøge, hvilket forsikringsselskab, der tilbyder den bedste forsikring, til den bedste pris i forhold til dine behov.
Bilsyn
Ifølge dansk lovgivning, skal alle dansk indregistrerede biler synes. Efter bilen først er blevet indregistreret, bliver den kaldt til syn efter fire år. Herefter indkaldes den efter hvert andet år. Et bilsyn koster ca. 400 kr. per gang, men er ikke inklusiv eventuelle nødvendige reparationer, der bliver opdaget ved synet.
Vejhjælp
Vejhjælp er som sådan ikke en påkrævet udgift ved at have bil, men kan være ganske fornuftigt at anskaffe sig alligevel.
Vejhjælp tilbydes ofte i kombination med ens bilforsikring, og giver dig en ekstra dækning. Herved er du sikret hvis din bil pludselig skulle stoppe mens du er på farten, eller du sidder fast i sne el.lign.
Brændstof
Brændstof som benzin eller diesel er en udgift der ikke kan undgås, når det kommer til omkostninger ved at have bil. Omkostningen kan variere meget pga. prisen på benzin, der svinger i forhold til oliepriser.
Du skal derfor tænke over hvor mange kilometer du kører per dag, og hvor meget brændstof det vil være nødvendigt at tanke bilen med om måneden. Jo mere du kører, jo længere skal din bil helst kunne køre på literen, hvis du ønsker at holde udgiften nede.
Vedligeholdelse
Som ved så meget andet, vil der også være udgifter til vedligeholdelse af bilen. Denne omkostning afhænger blandt andet af, hvor mange kilometer du kører om året. Jo mere den kører jo mere vil du også skulle betale i vedligeholdelse, da du slider mere på bilen.
Efter et vist antal kilometer skal din bil til service. Kilometerantallet er forskelligt afhængigt af hvilken type bil du har og hvor gammel den er. De fleste bilforhandlere har dog en servicekontrakt, hvor servicen indgår til en fast pris.
Derudover skal der også skiftes dæk to gange om året, hvilket koster i omegnen af 1500 kr. per dæk.
Derudover vil der også komme udgifter i forbindelse med bilens vedligeholdelse, eventuelle reparationer, rustbeskyttelse, efterfyldning af olie, sprinklervæske og andre bilplejemidler.
Billån
Det er de færreste der har råd til at købe en bil kontant, og derfor skal der også være plads i økonomien til at betale af på et billån. Der skal herved både afvikles på hovedstolen, men også de rentetilskrivninger der løber til lånet.
Værditab
Værditab på en bil er et indirekte tab, og de fleste tænker ikke på det som en egentlig udgift.
Værditabet på bilen er forskellen på det beløb, bilen blev købt for, og hvad den bliver solgt for, når du ikke længere skal bruge den.
Andre udgifter
Udgifter du også skal huske ved at have en bil, er omkostninger til bilvask, parkering, bro- og færgeafgifter.