Hvert år i november flokkes danske lønmodtagere til borger.dk for at finde ud af, hvad det kommende år byder på af fradrag. Fradrag er et udtryk for et beløb, der trækkes fra din skattepligtige indkomst, før skatten udregnes, og da vi i Danmark har et forholdsvis højt skatteniveau, vil det være ærgerligt at gå glip af lønkroner, bare fordi det bureaukratiske system ikke har fået alle dine oplysninger med.
Er dine oplysninger således ikke tilgængelige, for eksempel fra din lønkonto, for Skattestyrelsen, kan du gå glip af fradrag, som du egentlig ikke skulle have betalt skat af. Et fradrag, som mange danske lønmodtagere overser, er rejsefradraget. Rejsefradrag findes i forskellige situationer, og i denne tekst har vi samlet alle de nyttige informationer, som du skal bruge for ikke at betale skat af penge, som du har brugt på nødvendige rejseaktiviteter.
Hvad er rejsefradrag?
Rejsefradraget er en skattefordel, som du kan opnå, hvis du har udgifter forbundet med arbejdsmæssige rejser. Det kan både omfatte pendling frem og tilbage mellem din bopæl og din arbejdsplads, men også erhvervsrejser, der gør, at du er nødt til at overnatte væk fra dit hjem.
Formålet med rejsefradrag er at anerkende, at der for mange typer erhverv er udgifter forbundet med at kunne varetage arbejdet – uanset om arbejdspladsen ligger i en anden by, eller om arbejdet kræver, at der er rejseaktivitet til udlandet. Lad os derfor kigge på, hvilke typer af rejsefradrag der findes, så du ikke går glip af besparelser på dit skattekort.
Kørselsfradrag:
Dette fradrag kaldes også for befordringsfradrag eller pendlerfradrag. Her kan du få dækket nogle af dine omkostninger ved at skulle køre til og fra dit arbejde. Vær opmærksom på, at fradraget først aktiveres ved mere end 12 km mellem din bopæl og din arbejdsplads. Det vil sige, at du skal have mere end 24 km rejsedistance. Dette rejsefradrag gælder kun på dage, hvor du faktisk har rejseaktivitet, så hvis du arbejder hjemmefra, kan du ikke trække noget fra i skat. Fradraget gælder både for bilister, cyklister og alle andre typer af pendlere. Det springende punkt er afstanden på 12 km. Vær også opmærksom på, at fradraget er gældende for alle typer betalt arbejde, hvilket både indebærer job på ordinære vilkår såvel som lønnet praktik, studiejob, løntilskud og deltidsansættelse.
Kilometerfradrag:
I forlængelse af kørselsfradraget er, hvor meget du kan trække fra i skat, når du bruger din egen bil til erhvervsrelaterede rejser. Satsen er nemlig den samme som ved kørselsfradraget. Det vil sige, at du ved mere end 24 kørte km om dagen kan fratrække et beløb i skat. I 2023 er dette fradrag på 2,19 kr. pr. km op til 120. Hver km over 120 giver et rejsefradrag på 1,10 kr. pr. km. Er der tale om en såkaldt yderkommune, forbliver satsen dog som ved 25-120 km. Du skal være opmærksom på, at fradraget kun træder i kraft, hvis du selv afholder dine udgifter til arbejdsrelateret rejseaktivitet – betaler din arbejdsgiver for din rejse, er der ikke noget at hente i form af nedsat skat. Er du studerende, kan du heller ikke trække noget fra, da SU ikke er at medregne som arbejdsløn.
Rejsefradrag for erhvervsrejser:
Har du et arbejde, der kræver, at du rejser i mere end 24 timer og derfor er nødt til at overnatte væk fra din egen matrikel, kan du være berettiget til et særligt rejsefradrag på din skattebillet, hvis du har egenbetaling til udgifter som mad, transport og logi. Her kan din arbejdsplads vælge mellem to løsninger: Enten kan dine udgifter dækkes efter dokumentation, det vil sige regninger, eller også kan du få udbetalt diæter efter statens takster. I 2023 er disse 238 kr. for logi og 555 kr. for kost. Småfornødenheder som udgifter til en busbillet, en kop kaffe og lignende løber op i en daglig diæt på 138,75 kr.
Er der særlige krav for at få rejsefradrag?
Som vi allerede har berørt tidligere i teksten, er der nogle betingelser, som du skal leve op til, hvis du vil kunne trække nogle af dine udgifter forbundet med dit arbejde fra i skat. Lad os se nærmere på dem.
Arbejdsrelateret formål:
For det første skal formålet med din rejse være forbundet med dit arbejde. Så længe du kan dokumentere, at din rejse er til en arbejdsrelateret aktivitet, for eksempel et møde i et andet land, et kursus over flere dage eller en konference, kan du være berettiget til at skrive rejsefradrag på din årsopgørelse. Vær derfor opmærksom på, at hvis du forlænger dit ophold i eksempelvis udlandet med en personlig ferie, er det kun den arbejdsmæssige del, der er berettiget til fradrag.
Dokumentation:
Du kan altid selv ændre i din årsopgørelse, hvis du har haft udgifter, der berettiger til fradrag. Det er dog ikke bare vigtigt, men ligefrem lovpligtigt, at du ved tro og love opgiver korrekte oplysninger. En god måde at sikre dig selv på er ved at have din dokumentation i orden. Gem derfor kvitteringer, billetter og andre relevante dokumenter, som du har haft i forbindelse med dine rejseaktiviteter. Det gør nemlig, at du kan bevise, at du har haft de udgifter, som du gerne vil have rejsefradrag for.
Fast arbejdssted:
Vil du gøre brug af kørselsfradraget, skal du have et fast sted at arbejde fra, og turen skal være fra din egen matrikel til dit faste arbejdssted.
Vær opmærksom på, at det ikke er alle rejser, der kvalificerer sig til rejsefradrag. Har du for eksempel en rejse fra dit hjem til en midlertidig arbejdsplads, er det ikke sikkert, at du kan trække dine udgifter fra i skat. Vær også opmærksom på, at fradraget kun gælder for udgifter, som du selv afholder.
Rejsefradrag for 2022 og 2023
Rejsefradraget udregnes fra år til år for blandt andet at tage højde for inflation i samfundet. Men selvom du som udgangspunkt kan få fradrag for dine arbejdsrelaterede rejseaktiviteter, er der alligevel et maksimumbeløb, som du kan trække fra:
Rejsefradrag for 2022 |
Rejsefradrag for 2023 |
29.600 kr. |
30.500 kr. |
Vær opmærksom på, at beløbene er et udtryk for et maksimum, og at det er de færreste, der vil kunne trække hele beløbet fra i skat som følge af rejseudgifter. Har du for eksempel udgifter for 2.500 kr., vil du kunne trække cirka 650 kr. fra i skat.
På din årsopgørelse skal rejsefradraget skrives under rubrik 53. Vær i øvrigt opmærksom på, at beregningen af dit rejsefradrag afhænger af fradragstypen, som du gerne vil fritages for skat for. Som vi har uddybet i afsnittene herover, er der forskel på, om dit rejsefradrag beregnes som kørselsfradrag, hvor du kan trække tilbagelagte kilometer fra, eller om du har faktiske udgifter som for eksempel kost, logi og transport under rejse.
FAQ – ofte stillede spørgsmål
Er der rejser, jeg ikke kan få fradrag for?
Ja, rejsefradraget er kun relevant i forbindelse med rejser, der har arbejdsrelaterede formål. Det betyder, at hvis din rejse eksempelvis forlænges af ferie, kan du kun trække en del af rejsen fra i skat. I kørselssammenhæng er det kun rejse eller pendling mellem dit hjem og din faste arbejdsplads, der kvalificerer dig til rejsefradraget.
Skal jeg dokumentere mine rejseudgifter?
Hvis ikke Skattestyrelsen selv indhenter dine fradragsberettigede oplysninger, skal du selv indtaste dem på deres hjemmeside. Her kan det være nødvendigt at kunne dokumentere, hvad du har afholdt udgifter til. Derfor opfordrer vi dig til at gemme kvitteringer, billetter og anden relevant dokumentation. Har du købt en kop kaffe, en avis, en croissant eller noget andet under din forretningsrejse, kan du lige så godt få skrevet det på dit skattekort.
Skal jeg køre i egen bil for at få rejsefradrag?
Nej, det behøver du ikke. Alle former for transport kan berettige til fradrag. Cykler du for eksempel 20 km på arbejde hver dag, vil du kunne få fradrag for differencen mellem 12 og 20. I 2023 svarer det til 8 km x 2,19 kr./km (evt. x 2 mere, hvis der er 20 km hver vej og ikke blot i alt) = 17,52 kr./dag (35,04 kr.). Vær opmærksom på, at kørsels- og kilometerfradraget kan ændre sig ved mere end 120 dagligt tilbagelagte km.
Hvordan får jeg rejsefradrag?
Du kan få fradrag for dine rejseaktiviteter ved at tjekke, at Skattestyrelsens oplysninger er korrekte. Det gør du ved at besøge deres hjemmeside. Er de ikke det, kan du supplere ved at udfylde rubrik nummer 53 på din årsopgørelse. Dobbelttjek eventuelt, at oplysningerne er korrekte, så du hverken snyder dig selv eller det offentlige.
Hvor højt er rejsefradraget?
Som de fleste andre offentlige satser ændrer også fradraget for rejseaktivitet sig fra år til år og fra finanslov til finanslov. I 2023 er fradraget på maksimalt 30.500 kr. I procent ligger fradraget på omkring 26. Har du derfor samlede årlige rejseudgifter for 1.000 kr., vil du kunne trække cirka 260 kr. fra på din årsopgørelse.
Kan jeg få fradrag, selvom jeg arbejder hjemmefra?
Nej, det kan du ikke. Rejsefradraget gives til faktisk rejseaktivitet i forbindelse med dit arbejde såsom bilkørsel eller flyrejser. Arbejder du derfor hjemmefra, afholder du hverken fradragsberettigede udgifter eller bruger tid på at komme frem til din arbejdsplads.