Sådan forbereder du dig økonomisk på familieforøgelse: Når der kommer en baby til
Det er en stor ting på alle planer, når et nyt liv melder sin ankomst, og I skal udvide familien med et lille familiemedlem. Selvom det typisk er en helt masse andre følelser og tanker, der melder sig først, når I ser de to streger på graviditetstesten, er økonomien også en af de ting, mange giver sig til at spekulere på, når den første begejstring har lagt sig.
Her i artiklen gør vi dig klogere på, hvordan du kan forberede dig på en familieforøgelse, så I er bedst muligt klædt på, når I står med den lille ny i armene. Når I slipper for at være nervøse over økonomien, bliver der mere tid til at nyde hinanden og den første tid sammen.
Hvor mange penge skal vi bruge på at forberede os på vores babys ankomst?
Når et lille nyt liv melder sin ankomst, følger der en række økonomiske udgifter med. Det er nemlig forbundet med mange udgifter og indkøb at gøre klar til en babys ankomst, men heldigvis har I også selv medindflydelse på, hvor dyrt det skal være.
Det er en god idé at gøre op med jer selv, om I går efter at købe den helt store udstyrspakke, om I vil købe nyt eller brugt, om I har ro i maven til at købe eventuelle nødvendigheder hen ad vejen, eller om I foretrækker at være dækket ind på alle leder og kanter, inden I står med det lille menneske i armene.
For nogle giver det mest ro i maven at vide, at man er dækket ind til alle tænkelige situationer. Hvis du er en af dem, der bedre kan nyde graviditeten og finde ro, så er det selvfølgelig værd at gøre sig den investering. Det er dog langt hen ad vejen slet ikke nødvendigt, og ofte kan man ende med at brænde inde med en masse udstyr, man ikke fik brugt.
Der er selvfølgelig en række nødvendigheder, I skal investere i til både barnet og den vordende mor. Nødvendigheder tæller blandt andet:
- sæsonsvarende tøj, herunder bodystockings, bukser og strømper
- sæsonsvarende overtøj, herunder for eksempel hue, ulddragt, varme strømper
- bleer, skumklude og andre hygiejneartikler
- en babynest, lift eller barnevogn, barnet kan sove i.
Listen fortsætter, men den behøver ikke at være uendelig lang. En nyfødt har nemlig ikke brug for voldsomt mange ting, og I behøver ikke den helt store udstyrspakke med badekarstermometer, silkedyne, babyhåndklæder og slyngevugge. Mindre kan også sagtens gøre det.
Mange kommende forældre kan have tendens til at handle ind, som om enhver butik lukker i det øjeblik, barnet er født, og det er i mange tilfælde unødvendigt. Selvfølgelig skal man sørge for, at de basale behov er dækket ind fra starten, men det er ikke nødvendigt at investere i udstyr og tøj, barnet først skal bruge senere, eller som man endnu ikke ved, om man får brug for.
Husk, at I overgår til barselsdagpenge
En af de ting, man skal huske at være opmærksom på, når man venter en lille ny, er, at forælderen på barsel efter de indledende orlovsuger vil overgå til barselsdagpenge. For mange vil det betyde en nedgang i den månedlige indkomst for en stund. Satsen for barselsdagpenge er nemlig typisk lavere end den løn, de fleste får udbetalt.
Derfor skal I huske at være opmærksomme på og indregne i jeres budget, at jeres samlede indtægt falder undervejs i barslen. Det er selvfølgelig kun den forælder, der afholder barslen, dette gør sig gældende for.
Hvor kan vi spare?
Der er mange penge at spare ved at købe secondhand. Markedet for secondhand er stort, når det kommer til baby- og børneudstyr, og ofte kan du finde rigtig fine ting i rigtig god stand til en meget lav pris. I mange tilfælde vil du endda kunne købe ubrugte ting, fordi mange netop får handlet mere udstyr ind, end de har brug for.
Babyer bruger typisk deres ting i meget kort tid, før de vokser fra dem. Derfor er tøj, udstyr og legetøj, man kan købe brugt, ofte i meget god stand. I mange tilfælde vil man ikke kunne se, at det er brugt. En baby kan ofte være få uger, en måned eller tre om at vokse fra én tøjstørrelse til en anden. Derfor er babytøj ofte tæt på ubrugt, når det sælges videre med rabat.
Derudover er der selvfølgelig mange penge at spare på at prioritere, når det kommer til indkøb af udstyr. Gør op med jer selv, hvilke behov I har, hvilke ting I kan undvære, og hvilke ting I vil købe en ad vejen, hvis behovet opstår.
Hvilke faste månedlige udgifter følger med en baby?
Et spædbarn og en baby er typisk ikke særligt krævende, når det kommer til faste månedlige udgifter. Dog skal I være opmærksomme på at afsætte penge i budgettet til bleer, skumklude, vådservietter, bleposer, sutter og andre af de hygiejneartikler, en baby bruger. Derudover skal I også afsætte penge til modermælkserstatning, hvis barnet ernæres med dette.
Særligt udgiften til bleer kan komme bag på nogle forældre. Babyer bruger nemlig mange bleer dagligt, og I kommer derfor hurtigt igennem den ene pakke bleer, før den næste skal købes. Hvis I vil spare penge på udgiften til bleer, kan I vælge en af budgetmulighederne frem for at gå efter de gamle, veletablerede brands.
Hvad skal vi være økonomisk opmærksomme på?
I takt med at jeres barn vokser sig større, følger udgifterne selvfølgelig også med. Når barnet bliver ældre, skal det selvfølgelig indregnes i jeres månedlige madbudget. Mange babyer spiser til en start grød, hvorefter de langsomt overgår til den samme kost, de voksne spiser.
Når barslen lakker mod enden, bliver mange forældre overraskede over de omkostninger, der er forbundet med institutionsstart. Mange småbørn starter i enten vuggestue eller dagpleje, når de er omkring et år gamle, og i den forbindelse står udgifterne ofte i kø. Primært er der udgiften til selve daginstitutionspladsen, som overrasker mange.
Prisen på daginstitutionspladser varierer fra kommune til kommune, men en plads i en vuggestue koster mange steder omkring 4.500 kroner månedligt. Dertil kommer alt det udstyr, børnene skal have med, når de starter.
Når den lille starter i daginstitution kræver det nemlig, at barnet har:
- sæsonsvarende overtøj, herunder flyverdragt, jakke, termotøj, regntøj, hue og handsker
- sæsonsvarende fodtøj, herunder vinterstøvler, gummistøvler med eller uden for samt sandaler
- overtøj til udendørslure i barnevogn, herunder ulddragt, varme strømper, hue og vanter
- hjemmesko
- skiftetøj og sæsonsvarende tøj til indendørs brug.
Da mange forældre typisk skal ud at investere i alt det overtøj, barnet skal bruge til at have et udendørsliv på legepladsen i institutionen, kan det være en god idé at planlægge lidt forud.
Køb eventuelt noget af udstyret på udsalg, tilbud eller brugt, når I støder på det, og brug eventuelt børnepengene (statens børn- og ungeydelse) op til institutionsstart på at købe det nødvendige udstyr.
Hav penge til de uforudsete udgifter
Det er en god idé at forsøge at afsætte en lille opsparing til uforudsete udgifter, når man venter sig en lille ny. Det kan være, at man pludselig skal ud at investere i en ny barnevogn, fordi den anden går i stykker før tid, at barnet pludselig er vokset ud af sine vinterstøvler halvvejs gennem sæsonen, eller at I pludselig finder ud af, at I må investere i medicin eller andet til jeres barn, som I ikke på forhånd havde regnet med.
Opsparingen eller beløbet, I sætter til side, behøver ikke at være voldsomt stort, men det giver god ro i maven at vide, at der er styr på tingene, hvis det uforudsete skulle opstå.
FAQ
Hvad får jeg udbetalt i børn- og ungeydelse?
Når du har børn under 18 år, er du berettiget til statens børn- og ungeydelse. Beløbet er højest, når børnene er helt små, og det falder løbende, indtil barnet når 18 år. Når barnet er 0-2 år, vil I modtage cirka 4.700 kr. i kvartalet i 2023, mens beløbet falder til 3.700 kr. i kvartalet, når barnet er 3-6 år.
Hvilke tilskud kan jeg få, hvis jeg får børn under studie?
Hvis du får børn under din uddannelse, er der en række økonomiske tilskud fra staten, du kan gøre brug af. Du kan blandt andet få økonomisk fripladstilskud til daginstitution, forhøjet sats i børn- og ungeydelsen, boligstøtte og forsøger-SU (forhøjet sats). Det er en god idé at undersøge mulighederne for forældre på SU, fordi der er rigtig meget hjælp at hente, og det ville være ærgerligt ikke at benytte mulighederne til fulde.
Hvad skal vi spare op, inden vi bliver gravide?
Det er individuelt, hvor meget man bruger, når man forbereder sig på, at en lille ny skal melde sin ankomst. Hvis ikke I går efter den helt store udstyrspakke, kan mange dog ofte klare de mest nødvendige indkøb (og lidt mere til) for omkring 5.000-10.000 kr.
Skal vi oprette en børneopsparing?
Mange forældre vælger at oprette en børneopsparing, men der er ingen regler herom. Man kan sagtens lade være. Hvis ikke I oplever at have plads i det månedlige budget til en børneopsparing, kan I oprette en børneopsparing og lade familien overføre penge til kontoen ved særlige lejligheder.
Det kan for eksempel være i forbindelse med barnedåb/navngivning, de indledende fødselsdage, hvor barnet er mindre optaget af gaver, konfirmation eller lignende.