SU og studiejob: Få styr på, hvor meget du må tjene ved siden af din SU
Det kan være svært at få økonomien til at hænge sammen, når man er studerende og lever på SU. Derfor vælger mange at få et studiejob, imens de studerer, så de kan tjene lidt ekstra ved siden af deres SU. Men ved du egentlig, hvor meget du må tjene ved siden din SU? Dette er vigtigt at vide, så du undgår at stå i en situation, hvor du skal betale SU tilbage. Derfor er det en god idé at sætte sig ind i SU-reglerne, inden man kaster sig ud i et studiejob.
SU-reglerne kan dog være lidt komplicerede at navigere rundt i. Her på siden hjælper vi dig derfor med at blive klogere på din SU og de vigtigste regler. Derved kan du nemmere få styr på, hvor meget du må tjene ved siden af din SU.
Hvad er SU?
Vi starter med at få det helt basale på plads først. SU står for Statens Uddannelsesstøtte og er et økonomisk tilskud, der gives til studerende på ungdomsuddannelser og videregående uddannelser.
For at du kan få SU, er der nogle krav, som du skal leve op til. Du skal være fyldt 18 år, og din uddannelse skal være godkendt til SU. Det er også et krav, at du rent faktisk er aktiv på dit studie. Du kan altså ikke bare være indskrevet på en uddannelse uden at være aktiv studerende. Derudover skal du være dansk statsborger, og du må ikke modtage anden offentlig støtte som dagpenge eller kontanthjælp. Og så må du ikke tjene for meget ved siden af din SU.
Men inden vi kommer til, hvor meget du må tjene ved siden af din SU, skal vi se på, hvor meget du får i SU.
Hvor meget får man i SU?
SU-satser i 2021 på ungdomsuddannelser:
- Hjemmeboende SU-sats: 982 kr. pr. måned før skat
- Udeboende SU-sats, hvis du er mellem 18 og 19 år: 4.055 kr. pr. måned før skat
- Udeboende SU-sats, hvis du er 20 år eller derover: 6.321 kr. pr. måned før skat
SU-satser i 2021 på videregående uddannelser:
- Hjemmeboende SU-sats: 982 kr. pr. måned før skat
- Udeboende SU-sats: 6.321 kr. pr. måned før skat
Hvis du er hjemmeboende, eller udeboende og under 20 år, er din SU også afhængig af dine forældres indtægt. Såfremt dine forældre tjener 600.000 kr. eller mindre pr. år før skat, så har du mulighed for at få et tillæg til din SU. Du kan se en oversigt over mulige tillæg på SU.dk.
Klippekort til SU
På en videregående uddannelse bliver din SU udbetalt i klip pr. måned. Man taler derfor om et SU-klippekort. Du får tildelt det antal klip, som din uddannelse er normeret til i måneder. Hvis du for eksempel går på en bacheloruddannelse, der er tre studieår, hvilket svarer til 34 måneder, så får du tildelt 34 SU-klip. Samlet set har du maksimalt 70 klip i dit SU-klippekort. Hvis du efter din bacheloruddannelse gerne vil fortsætte på en kandidatuddannelse, så har du derfor også SU-klip til kandidaten. Men hvis du hen mod slutningen af din kandidatuddannelse finder ud af, at du hellere vil læse en anden kandidatuddannelse, så kan du risikere ikke at have nok SU-klip tilbage.
Du skal betale skat af din SU
Inden du begiver dig ud i at lave et budget for månedens forbrug af havregryn, studiebøger og fitnessmedlemskab, skal du være opmærksom på, at du skal betale skat af din SU. Skatten bliver automatisk trukket fra din SU, inden du får den udbetalt. Som hovedregel bliver skatten af din SU trukket fra dit hovedkort eller dit frikort. Hvis du har et studiejob, er det derfor vigtigt, at skatten af din løn bliver trukket fra dit bikort. Ellers risikerer du at betale for lidt i skat, og du ender med at få et skattesmæk.
Hovedkort |
Dit hovedkort bør bruges der, hvor du tjener mest. Du har nemlig et fradrag på dit hovedkort, som du ikke skal betale skat af. |
Bikort |
Dit bikort bruges kun, hvis du har flere indtægter, fx SU og studiejob. Du betaler fuld skat af hele den indtægt, som registreres på dit bikort. |
Frikort |
Frikortet bruges, hvis din indtægt på et år er mindre end det beløb, du må tjene uden at betale skat. |
Tjener du mere på dit studiejob end din SU, så er det bedre for dig at bruge dit hovedkort til dit studiejob. I det tilfælde er du selv ansvarlig for at give SU besked. Det kan du gøre på minSU, som er en selvbetjeningsplatform på SU.dk. Det er også her, du skal søge om SU og har mulighed for at rette i alle dine oplysninger.
Synes du, det er svært at få din SU og lønnen fra dit studiejob til at slå til? Så kan du få inspiration til, hvordan du kan spare penge her.
Dit fribeløb afgør, hvor meget du må tjene ved siden af din SU
En af betingelserne for at få SU er, at du ikke tjener for meget ved siden af din SU. Det beløb, som du må tjene, kaldes fribeløb – eller mere præcist årsfribeløb. Dit fribeløb udregnes nemlig for et kalenderår ad gangen (fra januar til december). Årsfribeløbet består af 12 månedsfribeløb, som du skal lægge sammen for at udregne dit årsbeløb. Dine månedsfribeløb kan have tre forskellige satser afhængigt af, hvad din situation er. I nedenstående tabel kan du få et overblik over de tre satser.
Virker det uoverskueligt, og har du brug for hjælp til at regne dit fribeløb ud, så findes der en smart beregner til fribeløb på SU.dk
Laveste månedsfribeløb 2021 | |
De måneder, hvor:
|
9.069 kr. pr. måned 13.711 kr. pr. måned |
Mellemste månedsfribeløb 2021 | |
De måneder, hvor:
|
20.088 kr. pr. måned |
Højeste månedsfribeløb 2021 | |
De måneder, hvor:
|
38.664 kr. pr. måned |
Som du kan se i tabellen, vil du som almindelig studerende typisk have det laveste månedsfribeløb. Du må derfor tjene 9.069 kr. om måneden ved siden af din SU, hvis du går på en ungdomsuddannelse og 13.711 kr. pr. måned, hvis du er studerende på en videregående uddannelse. Satserne for månedsfribeløbene i tabellen er før skat, men efter Arbejdsmarkedsbidrag. Vil du gerne vide mere om, hvad Arbejdsmarkedsbidrag er for en størrelse, så klik her.
Hvad gør du, hvis du tjener mere end dit fribeløb?
Hvis du kommer til at tjene mere end dit fribeløb, skal du betale SU tilbage. Det er aldrig sjovt at skulle betale penge tilbage og slet ikke, hvis pengene allerede er brugt. Derfor er det vigtigt, at du har helt styr på, hvad dit årsfribeløb er, så du ved, hvor meget du må tjene ved siden af din SU.
Står du i en situation, hvor du på forhånd kan se, at du kommer til at overskride dit årsfribeløb, så kan du med fordel vælge din SU fra i en måned. På den måde kan du forhøje dit årsfribeløb og undgå at betale SU tilbage. Det kan for eksempel være, at du gerne vil arbejde en masse timer i sommerferien, så du har lidt ekstra økonomi at gøre med resten af året. Her kan det være en god løsning for dig at melde din SU fra i en måned.
Vi håber, at du er blevet klogere på SU-reglerne og har fået styr på, hvor meget du må tjene ved siden af SU. Så kan du med ro i maven finde dig et studiejob og forsøde SU-tilværelsen.
FAQ
Hvor meget må man tjene ved siden af SU?
- I de måneder, hvor du får SU på en videregående uddannelse, må du tjene 13.711 kr. pr. måned ved siden af din SU. På en ungdomsuddannelse er beløbet 9.069 kr. pr. måned. Satserne er før skat.
Hvor meget må man tjene ved siden af SU hjemmeboende?
- Selvom du får en hjemmeboende SU-sats, er dit fribeløb det samme, som hvis du var udeboende. I de måneder, hvor du får SU på en videregående uddannelse, må du derfor tjene 13.711 kr. pr. måned ved siden af din SU. På en ungdomsuddannelse er beløbet 9.069 kr. pr. måned.
Hvor meget får man i SU?
- SU-satsen til udeboende på en videregående uddannelse er 6.321 kr. pr. måned. SU-satsen til udeboende på en ungdomsuddannelse er 4.055 kr. pr. måned for 18-19 årige og 6.321 kr. pr. måned, hvis du er 20 år eller derover. Hvis du er hjemmeboende, uanset om du går på en videregående uddannelse eller en ungdomsuddannelse, så er satsen 982 kr. pr. måned.
Hvor mange SU-klip har man?
- Du får tildelt det antal SU-klip, som din uddannelse er normeret til i måneder. Du har dog maksimalt 70 SU-klip til en videregående uddannelse.
Hvornår kan jeg søge SU?
- Du kan søge SU, når du er blevet optaget på en SU-berettiget uddannelse. Du kan dog tidligst søge SU en måned inden, du starter på din uddannelse. Du søger om SU under minSU på SU.dk.