Som borger i Danmark er du forpligtet til at betale skat. Skatten er en fast procentdel af din indkomst, som helt automatisk trækkes fra din løn, førend dine resterende lønkroner bliver udbetalt. Et skattefradrag gør, at der er en del af din løn, du ikke behøver betale skat af. Det betyder, at du ved hjælp af fradrag kan få et højere rådighedsbeløb.
I denne guide stiller vi skarpt på skattefradrag. Vi kommer blandt andet ind på, hvilke forskellige fradrag der findes, samt hvordan du beregner dine forskellige fradrag.
Hvad er et skattefradrag, og hvordan beregnes skattefradrag?
Et skattefradrag er en sum af din løn, du ikke behøver betale skat af. Fradraget kan være på alt lige fra få hundrede kroner til mange tusinde kroner. Nogle fradrag er for alle, der er i arbejde, imens andre fradrag kun er relevante for en del af befolkningen. Desuden gælder det, at nogle fradrag automatisk bliver regnet med, inden du betaler skat, imens du selv skal angive andre fradrag i din forskudsopgørelse eller årsopgørelse for at få glæde af dem. Netop derfor kan skattefradrag være en smule svære at finde rundt i.
Et skattefradrag kan blive beregnet ud fra forskellige faktorer – for eksempel din indkomst. Derudover kan fradraget beregnes ud fra, hvor mange penge du har brugt på for eksempel serviceydelser, eller hvor mange kilometer du har kørt til og fra arbejde.
Nedenfor kan du se en liste med nogle af de fradrag, der (måske) er relevante for dig:
- Servicefradrag
- Beskæftigelsesfradrag
- Kørselsfradrag
- Personfradrag
- Skattefradrag for donationer
- Rentefradrag
- Fradrag for kontingenter.
Hvilke fradrag i skat beregnes automatisk?
Som nævnt tidligere er der flere af de mange skattefradrag, der automatisk beregnes for dig. Det gælder blandt andet dit personfradrag og dit eventuelle beskæftigelsesfradrag.
Enhver borger har et personfradrag, som er en vis sum penge, som vedkommende kan få udbetalt af for eksempel en arbejdsgiver – uden at blive beskattet. Er du i arbejde, har du desuden ret til et beskæftigelsesfradrag, som ligeledes automatisk bliver medregnet, når du betaler skat.
Generelt indhenter SKAT så mange oplysninger som muligt om dig og dine økonomiske forhold, så du for eksempel er fri for selv at indberette, at du betaler kontingent til en A-kasse. Når du får adgang til din årsopgørelse, er det imidlertid altid anbefalelsesværdigt at tjekke denne igennem, så du er sikker på, at du har fået glæde af alle dine fradrag. Har der været fejl i fradragene på din forskudsopgørelse, skal du i slutningen af skatteåret enten have penge tilbage i skat eller betale restskat, og netop derfor er det væsentligt at have styr på fradragene.
Dit personfradrag i 2023 er på 48.000 kr., såfremt du er fyldt 18 år. Er du under 18 år, er fradraget på 38.400 kr. Beskæftigelsesfradraget er anno 2023 på 10,65 %, dog kan det maksimalt være på 45.600 kr.
Disse fradrag skal du have med på SKATs årsopgørelse
Mange fradrag beregnes helt automatisk for dig, men nogle fradrag er du nødsaget til selv at indtaste i din forskudsopgørelse. Har du ikke haft den med i forskudsopgørelsen, kan du indtaste dem i din årsopgørelse.
Fradrag, du typisk selv skal indberette til SKAT, omfatter blandt andet:
- Kørselsfradrag
- Servicefradrag
- Renter fra udenlandsk bank
- Fradrag for donationer
Nedenfor kigger vi på nogle af de fradrag, du selv skal indtaste, samt hvordan de beregnes.
Disse regler gælder for beregning af kørselsfradrag
Kørselsfradraget er for dig, der har langt til og fra arbejde, og det kan ses som en form for kompensation for den tid, du hver dag bruger på transport. Kørselsfradraget kaldes også ”befordringsfradrag” og gælder, uanset hvilken form for transportmiddel du benytter. Så snart du har mere end 12 kilometer hver vej til arbejde, kan du få kørselsfradrag, og krydser du en bro på din vej, kan du få et ekstra tillægsfradrag for dette. Satserne for brotillægget kan ses på SKATs hjemmeside.
Som udgangspunkt er dit kørselsfradrag automatisk regnet med i din forskudsopgørelse. Dog bør du altid tjekke dette punkt efter i årsopgørelsen, da der typisk er brug for småjusteringer. Det gælder nemlig, at du får kørselsfradrag for det faktiske antal dage, du kører til og fra arbejde. Har du haft hjemmearbejdsdage i løbet af året, eller har du været syg, holdt orlov eller været på kursus, er du således nødt til at rette i antallet af kørselsdage, du har haft.
Når SKAT automatisk beregner dit kørselsfradrag, beregnes det ud fra, at du har 216 arbejdsdage på din arbejdsplads i løbet af året. Det svarer til et arbejdsår med seks ugers ferie samt to ekstra hverdage uden kørsel til arbejdspladsen.
Du skal eksempelvis rette i antallet af kørselsdage, hvis du har:
- arbejdet hjemmefra
- været på orlov
- været syg
- haft mere end seks ugers ferie.
Kørselsfradrag – sådan foretages beregning af befordringsfradraget
Du er berettiget til kørselsfradrag, hvis der er mere end 12 kilometer hver vej imellem din bopæl og din arbejdsplads. Du kan dog ikke få befordringsfradrag, hvis:
- din arbejdsgiver betaler for din transport
- du har en firmabil til rådighed til transporten
- du kører til og fra et studie, da SU ikke tæller som løn
- du kører til og fra ulønnet praktik.
Kører du til og fra den ene eller anden form for lønnet arbejde, kan du få kørselsfradrag, og det gælder, uanset om du kører i bus, bil eller tog, eller om du tager cyklen til og fra din arbejdsplads.
Nedenfor kan du se en tabel over skattefradraget for kørsel anno 2023.
Antal transportkilometer pr. dag |
Fradrag pr. kilometer pr. dag |
0-24 kilometer |
0 kr. pr. kilometer |
25-120 kilometer |
2,19 kr. pr. kilometer |
Over 120 kilometer |
1,10 kr. pr. kilometer |
Sådan indberetter du renter og restgæld fra en udenlandsk bank
Renter og restgæld fra udenlandske banker indberettes ikke automatisk. Du kan selv indberette det på baggrund af de informationer din bank har sendt dig. Fx. årsbrevet fra Ferratum Bank. Sådan gør du:
- Log ind hos SKAT TastSelv og vælg din årsopgørelse for 2023
- Under Udenlandsk indkomst, Renter og formue fra udlandet, skal du vælge det land banken ligger i
- I rubrik 432 skal du indsætte din renteudgifter fra perioden 01.01.2023-31.12.2023. Har du andre udenlandske renteudgifter skal de alle lægges sammen i denne rubrik
- I rubrik 493 kan du indtaste restgæld pr. 31.12.2023. Har du anden udenlandsk restgæld, skal denne også lægges til i denne rubrik
- Herefter kan du gemme ændringerne i din årsopgørelse for 2023
Hvad kan trækkes fra som en del af SKATs servicefradrag?
Servicefradraget er for dig, der for eksempel har haft udgifter til rengøringshjælp, fået pudset vinduer eller lavet havarbejde . Det gælder kun for udvalgte serviceydelser, så førend du angiver et servicefradrag i din forskudsopgørelse eller årsopgørelse, gør du klogt i at tjekke SKATs hjemmeside for de gældende regler for servicefradraget.
For 2023 kan du for serviceydelser få fradrag på op til 6.600 kr. pr. person.
I skrivende stund kan du få fradrag for følgende serviceydelser:
Almindelig rengøring
- Vask og aftørring af flader i boligen
- Rengøring af toilet og bad
- Støvsugning, gulvvask og boning
- Opvask, tøjvask og strygning
- Rensning eller vask af tæpper, gardiner, persienner og lignende.
Vinduespudsning
- Indvendigt
- Udvendigt.
Børnepasning
- Børnepasning i hjemmet eller en fritidsbolig (dog ikke, hvis lektiehjælp er hovedopgaven)
- Aflevering og afhentning af børn i eksempelvis daginstitutioner, skoler, fritidsklubber samt til og fra fritidsaktiviteter.
Almindeligt havearbejde og vedligeholdelse
- Græsslåning
- Klipning af hæk
- Lugning
- Beskæring af buske og træer, dog ikke træfældning og fjernelse af væltede træer
- Snerydning
- Fliserensning af terrasser, indkørsler og lignende. Rensning af tagrender giver ikke fradrag.
Vil du blive klogere på, om du kan nyde godt af servicefradraget eller, kan du læse alt om det lige her.
Hvad er velgørenhedsfradrag?
Du kan få fradrag, når du har bidraget til velgørenhed. Det kræver at de velgørende fonde, organisationer eller foreninger, du har givet donationer til, er godkendt af Skattestyrelsen. Bemærk at der ikke er fradrag for kontigenter eller varekøb.
Du kan ikke selv indberette donationerne. Derfor skal du oplyse dit cpr-nr, når du donererer, så organisationen kan indberette det til SKAT.
Fradragets værdi er ca. 26% af donationen. For 2023 er den øvre grænse for fradrag til velgørenhed 17.700 kr. Du kan læse mere om velgørenhedsfradraget og godkendte foreninger her