Privatøkonomi og personlige finanser er for mange ikke de mest sindsoprivende emner at læse og lære om. Det kan dog være en god forretning at sætte dig bedre ind i, hvordan du kan styre din privatøkonomi og skabe bedre forudsætninger for at have en sund økonomi både i dag og i fremtiden.
Mange af os har aldrig lært ret meget om privatøkonomi, og hvordan vi skal forvalte vores penge i løbet af vores skoletid. Det er dog aldrig for sent at lære nyt, og økonomi er et af de områder, som virkelig kan komme dig til gavn på den lange bane. Jo hurtigere du kommer i gang med at tilegne dig viden om privatøkonomi og personlige finanser, jo bedre er du stillet i forhold til at have råd til alt det, du gerne vil i livet.
I dette indlæg får du inspiration til at komme godt i gang med at lære om styringen af dine personlige finanser i 20’erne. Der er et hav af materiale derude, og der er desværre også masser af tvivlsomme råd fra selvudnævnte eksperter. Vi har forsøgt at finde frem til de fem bedste bøger om personlige finanser, som kan klæde dig godt på til at få styr på din privatøkonomi.
Derfor er det vigtigt at få styr på din privatøkonomi
For mange unge mennesker er penge ikke det primære fokuspunkt i hverdagen. Der er meget at opleve og nyde i livet, og penge er for mange ”bare” et middel til at opnå disse ting. Hvis man ikke løbende holder styr på sin privatøkonomi, kan det dog hurtigt føre til en situation, hvor man ikke har råd til det, man gerne vil, og hvor man måske ender med gæld. En dårlig privatøkonomi kan følge dig langt hen i livet, og derfor er det vigtigt at få styr på det så tidligt som muligt.
En undersøgelse fra TrygFonden og Forbrugerrådet Tænk fra 2021 viser, at hver femte unge i Danmark aldrig har fået hjælp til at forvalte deres privatøkonomi. Denne gruppe af unge ved samtidig ikke, hvor de kan søge hjælp, og der opleves ofte, at dårlig økonomi er et tabubelagt emne, som er svært at tale om med familie og venner.
En dårlig privatøkonomi kan føre til dårligere trivsel og skabe flere bekymringer, og det er ikke sjovt for noget menneske at stå alene med. Selv hvis din økonomi er i balance i 20’erne, kan du måske også gå glip af mere langsigtede muligheder via investeringer af dine penge. Lad os se nærmere på nogle af de bedste bøger, som kan hjælpe dig med at forvalte dine penge i dag og i fremtiden.
1. Money: Master the Game af Anthony Robbins
Anthony Robbins er en amerikansk motivationstræner, der har arbejdet som coach for mange succesfulde mennesker såsom Bill Clinton, George Bush og Andre Agassi. Bogen “Money: Master the Game” er skrevet på baggrund af interviews med nogle af de mest succesfulde og rigeste amerikanske investorer. Det gælder bl.a. prominente personer såsom Warren Buffett, Ray Dalio og Jack Bogle.
I bogen finder du uddrag af disse personlige interviews, hvor de succesfulde investorer deler deres erfaring og bedste råd med dig. Den er skrevet gennem en periode på 10 år, og der ligger altså en masse research og arbejde bag den. Anthony Robbins giver dig gode råd om bl.a. disse emner:
- Mindset
- Opsparing
- Investering.
Med bogen ved hånden er du bedre klædt på til at formulere økonomiske mål for dig selv på både den korte og den lange bane. Du bliver også bedre bekendt med teorier og koncepter inden for finansverdenen, ligesom du også bliver klogere på, hvordan du kan investere dine penge.
2. I will teach you to be rich af Ramit Sethi
Ramit Sethi er en amerikansk iværksætter, som startede sin egen blog i 2004. Siden har han haft stor succes med at sælge onlinekurser og undervise andre i privatøkonomi og personlige finanser. I bogen ”I will teach you how to be rich” deler han sine erfaringer og giver dig enkle råd, som er til at forstå, og som du kan implementere i dit liv med det samme. Nogle af Sethis hovedbudskaber er disse:
- Du er alene ansvarlig for din økonomi, og du træffer dine egne beslutninger.
- Udarbejd en bevidst forbrugsplan, som afsætter faste beløb til forskellige udgiftsposter.
- Investér dine penge så tidligt som muligt, og udnyt renters rente.
Når du tager ejerskab over din privatøkonomi og træffer beslutninger ud fra dine ønsker og behov, vil du i sidste ende undgå at træffe beslutninger, du senere vil fortryde. Alt for mange træffer deres valg ud fra andre menneskers meninger, og med denne tilgang vil du ende med at leve på andres præmisser. Lyt til dine egne ønsker, og tag styringen over din egen økonomi.
Sethi foreslår desuden, at du planlægger dit forbrug bedre med en tilgang, han kalder ”Conscious Spending Plan”, eller på dansk en bevidst forbrugsplan. Strategien er her, at du hver måned afsætter en fast rate af din indkomst til forskellige kategorier. Du kan eksempelvis afsætte 65 % til faste udgifter, 10 % til opsparing, 10 % til rejser og 5 % til investeringer. Dette lader dig bruge de resterende 10 % uden skyldfølelse, fordi du allerede har afsat penge til alle de vigtige ting.
Endelig fremhæver han også vigtigheden af at komme i gang med at investere sine penge så tidligt som muligt, da du dermed kan opnå fordelen af renters rente. Hvis du tjener penge på investeringer allerede i dine tyvere, vil disse afkast kunne reinvesteres og vokse sig større og større som årene går. Jo tidligere du kommer i gang, jo mere glæde kan du få af renters rente i løbet af dit liv.
3. The Millionaire Next Door af Thomas J. Stanley
Thomas J. Stanley var en af de mest prominente researchere og forretningsteoretikere i sin levetid. Et af hans hovedværker er bogen ”The Millionaire Next Door”, som er baseret på hans egen research af velstående menneskers vaner. Hans undersøgelser viste ham, at velstående mennesker med økonomisk succes har mange ting tilfælles, og at almindelige mennesker kan lære meget af deres vaner.
Et af hovedpunkterne i bogen er, at økonomisk succes skabes ved at leve billigere, end du har råd til. Velstående mennesker er i stand til at bruge færre penge, end de har råd til, og de kan dermed spare penge op, som kan investeres og bruges i fremtiden. Fra det tidspunkt, du begynder at tjene penge, er det vigtigt, at du forholder dig ansvarligt til din indkomst og undgår at bruge penge på ting, som du ikke behøver. Ifølge Stanley anser 55 % af millionærer, at deres velstand stammer fra økonomisk disciplin.
4. Den lille bog om din økonomi af Michael Møller og Niels Christian Nielsen
Der bliver også skrevet gode bøger om privatøkonomi og finans herhjemme i Danmark. En af de mest fremtrædende bøger er ”Den lille bog om din økonomi” af de to økonomiprofessorer Michael Møller og Niels Christian Nielsen. Den er perfekt til dig, der står over for at flytte hjemmefra, eller som lige er fløjet fra reden.
Bogen tager dig rundt om alle de vigtigste emner inden for privatøkonomi og gør det på både en overskuelig og humoristisk måde. Med bogen kan du både blive klogere på lån, risiko, investeringer og mange andre essentielle privatøkonomiske emner. Med en længde på lidt over 150 sider er det desuden en hurtig bog at læse igennem, og den kan bruges som opslagsværk næste gang, du er i tvivl om en økonomisk beslutning.
5. Den lille guide til privatøkonomi for unge voksne af Frederik Askov Storm
Frederik Askov Storm er en ung fyr, som i flere år har delt ud af økonomiske tips og tricks på sin blog. Med bogen ”Den lille guide til privatøkonomi for unge voksne” har han skrevet en guide til unge mennesker, som står over for at skulle træffe økonomiske beslutninger i starten af deres voksne liv.
Bogen henvender sig primært til unge mennesker mellem 17 og 25 år og giver dig et godt overblik over alle de vigtigste emner inden for privatøkonomi. Du lærer, hvordan man lægger et budget, om det er en god idé at optage et SU-lån, hvordan og hvor meget du bør spare op og meget andet. Med denne bog ved hånden har du et godt opslagsværk, som kan give dig en god start på det økonomiske aspekt af dit voksenliv.
Ofte stillede spørgsmål
Hvorfor skal jeg interessere mig for privatøkonomi i 20’erne?
Privatøkonomi er et vigtigt aspekt i dit voksne liv, og selvom penge og økonomi sjældent er det mest foretrukne emne at læse om, kan det gavne dig meget på den lange bane. Har du styr på din privatøkonomi i 20’erne, har du et solidt fundament for at bevare en solid privatøkonomi resten af livet. Det åbner op for masser af muligheder til at nyde livet uden alt for mange bekymringer.
Hvor finder jeg de bedste bøger om privatøkonomi?
I vores guide ovenfor finder du inspiration til fem af de bedste bøger om privatøkonomi fra danske og udenlandske forfattere. Der er selvfølgelig langt flere gode og brugbare bøger, så tjek eventuelt hos dit foretrukne bogforlag, eller søg efter bøger hos dit lokale bibliotek.
Hvordan ved jeg, om en kilde er troværdig?
Der findes et utal af tips om privatøkonomi på nettet, og der er desværre også alt for mange selvudnævnte eksperter, som ikke har den ekspertise, der kræves for at kunne vejlede andre. Derfor er det også utrolig vigtigt, at du forholder dig kritisk til det indhold, du læser. Tjek forfatterens baggrund og vurdér, om han/hun har den relevante ekspertise på området.
Hvem kan jeg tale med om min økonomi?
Det kan være svært at tale om penge, og det er ofte et tabubelagt emne, særligt hvis en person har en dårlig økonomi. Det kan dog være en god idé at finde råd og sparring hos dine nærmeste. Derudover kan du også få økonomisk rådgivning hos banker og ved uvildige rådgivere.