Hvis man har ønsker om at låne penge eller indgå kreditaftaler med virksomheder, har det afgørende betydning, om man er registreret i RKI. Derfor er der mange potentielle låneansøgere og kreditansøgere, som spørger sig selv: ”Er jeg i RKI?” I dette indlæg viser vi dig, hvordan du kan tjekke, om du er registreret i RKI. Du kan også blive klogere på kravene for at blive registreret i RKI, og hvordan du kan undgå det.
Er jeg registreret i RKI?
RKI, som står for Ribers Kredit Information, er et centralt register over dårlige betalere, der ejes af virksomheden Experian. For at blive registreret i RKI skal man være dårlig betaler, hvilket betyder, at man ikke har betalt sine regninger, selv efter at have modtaget flere rykkere. Der er dog visse krav for, hvornår man må blive registreret i RKI:
- Alle rykkere skal være skriftlige.
- Du skal have modtaget 3 rykkere uden at betale.
- De 2 første rykkere skal sendes med minimum 10 dages varighed og må ikke advare om registrering i RKI.
- Den tredje rykker skal varsle om, at du registreres i RKI, hvis du ikke betaler den i tide.
- Hvis du skylder det offentlige penge, skal det skyldige beløb være på mindst 7.500 kr., før du må registreres i RKI.
Bemærk også, at unge under 18 år aldrig kan blive registreret i RKI som dårlige betalere. Hvis du spørger dig selv: ”Er jeg i RKI?” kan du først og fremmest tjekke din e-Boks eller e-mail. Du vil nemlig altid blive underrettet af RKI, hvis du bliver registreret som dårlig betaler.
Hvis du ikke finder et brev i din e-Boks eller e-mail, og spørger du stadig: ”Er jeg registreret i RKI?” kan du også tjekke det via Experians hjemmeside. Her skal du blot logge ind med MitID for at se, om du er registreret som dårlig betaler.
Tjek, om jeg er i RKI
Hvis du har nogle regninger og rykkere, som du ikke har reageret på, er det naturligt for dig at tænke: ”Jeg bør tjekke, om jeg er i RKI”. Det kan nemlig have store konsekvenser for din økonomi og dine fremtidige muligheder for at optage lån, hvis du er registreret som dårlig betaler. Du kan som sagt besøge Experians hjemmeside og logge ind med MitID for at tjekke; er jeg i RKI? Bemærk dog, at du ikke kan tjekke, om du er i RKI, hvis du har:
- status som ”forsvundet”
- status som værende ”uden fast bopæl”
- adresse i udlandet.
Husk også, at du aldrig vil kunne være registreret i RKI, hvis du er under 18 år. Derudover skal du være opmærksom på, at du ikke kan registreres i RKI, hvis du er uenig i, at du skylder penge, eller uenig i det skyldige beløb. Her kan du kontakte RKI og bede dem om at fjerne dig som dårlig betaler, hvis du ved en fejl skulle være registreret alligevel.
Hvor kan jeg se, om jeg er registreret i RKI, og hvem kan ellers se det?
Hvis du spørger dig selv: ”Er jeg i RKI?” skal du altid starte med at tjekke, om du har fået meddelelse herom. Derudover vil du med et login på Experians hjemmeside altid kunne se, om du er registreret eller ej. Det er Experian, som står for at administrere registret, så du kan altid regne med oplysningerne på deres hjemmeside.
Ud over at spørge dig selv: ”Kan jeg se, om jeg er registreret i RKI?” vil du måske også undre dig over, om andre, for eksempel din omgangskreds eller arbejdsgiver, kan se det. Her skal du være opmærksom på, at der både findes et lukket og åbent register. Hvis du skylder 200-1.000 kr., vil du blive registreret i det lukkede register, og her kan ingen se, at du er registreret.
Hvis du skylder over 1.000 kr., vil du stå i det åbne register. Her kan virksomheder, myndigheder og potentielle låneudbydere se, at du er registreret som dårlig betaler. Bemærk dog, at det kun er virksomheder og låneudbydere, som du ønsker at indgå en låneaftale med, som har hjemmel til at tjekke dine oplysninger i registret. Du skal altså ikke bekymre dig, om din arbejdsgiver eller svigerfamilie kan se, at du er registreret i RKI. Og det er, uanset om du er i det lukkede eller åbne register.
Hvad er konsekvenserne ved at blive registreret i RKI?
Hvis du nogensinde er i tvivl, er det altid vigtigt at spørge: ”Er jeg i RKI?” Hvis du er registreret som dårlig betaler, kan det nemlig have store konsekvenser for din økonomi og dine muligheder for at indgå aftaler og låne penge.
Hvis du er registreret i RKI, vil du nemlig ikke have mulighed for at optage lån hos banker og andre pengeinstitutter. Derudover kan du ikke få et kreditkort eller indgå andre kreditaftaler med låneudbydere eller virksomheder. Vil du købe varer eller servicer på afbetaling, vil det som udgangspunkt heller ikke være muligt, ligesom det også vil være sværere at oprette mobilabonnementer.
Det skyldes, at din status som dårlig betaler forværrer din kreditværdighed markant, og at låneudbydere anser det for at være en stor risiko at låne penge ud til en låner, der er registreret i RKI.
Sådan undgår du at havne i RKI
Hvis du spørger dig selv: ”Er jeg i RKI?” og finder ud af, at du er registreret som dårlig betaler, sætter det altså store begrænsninger på dine muligheder for at låne penge og indgå kreditaftaler. Det er derfor vigtigt at sørge for at undgå at havne i RKI, så du kan holde dine muligheder åbne fremover og fremstå som en troværdig låner. Derudover kræver en registrering i RKI også, at man ikke har betalt en række rykkere, så der vil også være en gæld, du skal sørge for at få afviklet.
Så hvordan undgår man at havne i RKI som dårlig betaler? Svaret er grundlæggende meget enkelt: Du skal sørge for at betale dine regninger til tiden og reagere på rykkere hvis du modtager dem. Derudover er der nogle gode råd, du kan følge, hvis du ikke vil bekymre dig om at skulle spørge: ”Er jeg i RKI?”:
- Tilmeld dine betalinger til betalingsservice, hvis det er muligt. Det kan være en god idé at gøre dine betalinger automatiske, hvis du har tendens til at glemme at betale regninger.
- Skab et overblik over din gæld. Hvis du har svært ved at overskue, hvor meget du skylder og til hvem, er det en god idé at skabe et overblik, f.eks. ved at tjekke din gæld på Skattestyrelsens hjemmeside.
- Forsøg at forhandle om tilbagebetaling af din gæld, hvis du har svært ved at afbetale. Virksomheder og låneudbydere er ofte samarbejdsvillige, hvis du forklarer din situation, da de selvfølgelig også er interesserede i, at du tilbagebetaler din gæld.
- Søg gældsrådgivning, hvis du har brug for hjælp til at afvikle din gæld. Forbrugerrådet Tænk tilbyder f.eks. gratis og fortrolig gældsrådgivning med personlige rådgivere.
Sådan kan du komme ud af RKI
Spørger du: ”Er jeg i RKI?” og finder ud af, at du er registreret som dårlig betaler, er der heldigvis mulighed for at komme ud af registret igen. Først og fremmest skal du kende til reglen om, at du maksimalt kan være registreret i RKI i fem år, hvorefter du bliver slettet. Din gæld bliver dog ikke slettet, så den skal du stadig sørge for at få afviklet.
Hvis du afvikler din gæld, vil du også blive slettet fra RKI. Det er en god idé at gemme kvitteringen for afbetaling af gælden, så du har dokumentation på, at den er betalt tilbage. Når du har afviklet gælden, skal du blot kontakte den kreditor eller inkassofirma, der har registreret dig som dårlig betaler, om at slette dig i registret. Det er nemlig deres opgave at sørge for, at det sker.
Mange af dem, der bliver registreret i RKI, er havnet der, fordi de ikke har råd til at afvikle deres gæld. Hvis du søger efter: ”Er jeg i RKI?” og finder ud af, at du er i registret, kan du med fordel forsøge at lave en tilbagebetalingsplan med dine kreditorer. Så kan I sammen aftale jer frem til en afdragsordning, som du har bedre mulighed for at overholde. Det er en langtidsholdbar løsning for både dig og dine kreditorer.
FAQ – ofte stillede spørgsmål
Er jeg i RKI?
Hvis du bliver registreret i RKI, vil du blive underrettet om det. Du kan altid tjekke, om du er i RKI på Experians hjemmeside.
Hvor kan jeg se, om jeg er i RKI?
Experian er den virksomhed, som administrerer RKI. Via deres hjemmeside kan du logge ind med MitID og tjekke, om du er registreret som dårlig betaler.
Hvorfor bør jeg tjekke, om jeg er i RKI?
Det er altid en god idé at spørge: ”Er jeg i RKI?” hvis man er i tvivl. Det vil nemlig forhindre dig i at optage lån og kreditaftaler samt at oprette mobilabonnementer osv.
Hvordan kommer jeg ud af RKI?
Hvis du er registreret i RKI, kan du komme ud ved at afvikle din gæld. Hvis du ikke har råd til at afvikle hele gælden lige nu, kan du forsøge at forhandle om en afbetalingsordning med dine kreditorer. Du kan maksimalt være registreret i RKI i fem år, men hvis du skrives ud af registret efter denne regel, vil du stadig have gæld.