I Danmark har vi en lang række skatter og afgifter, der af den ene eller anden grund pålægges borgere og virksomheder. Nogle gange skal der betales, fordi pengene er med til at betale for det velfærdssamfund, vi er en del af. Andre gange pålægges vi en regning, fordi vores forbrugeradfærd gerne skal ændres. Sådan en kan man sige, at den grønne ejerafgift er. Den er nemlig indført for at motivere bilkøbere til at vælge mindre miljø- og klimabelastende biler og reducere vores samlede udledning af CO2.
Den grønne ejerafgift er således en afgift, der pålægges alle biler i Danmark, og som er fastsat efter, hvor meget brændstof bilen forbruger, og hvor meget CO2 den udleder. Overvejer du derfor at købe en ny bil, eller kunne du blot godt tænke dig at vide mere om, hvordan dit nuværende køretøj bliver påvirket og beskattet af den grønne ejerafgift, er du landet det helt rette sted. I denne tekst tager vi dig nemlig gennem de aktuelle regler om grøn ejerafgift i 2025.
Hvad er grøn ejerafgift?
Den grønne ejerafgift er en del af en politisk aftale om at gøre vejtransport grønnere og mere klimavenlig. Sammen med vægtafgiften og CO2-ejerafgiften steg den, da kalenderen skiftede til 2025, men betalingsmetoden er den samme. Bilejere betaler nemlig afgift enten hvert halve eller hele år, og satsen beregnes ud fra mængden af udledt drivhusgas pr. kørt km, eller hvor langt bilen kan køre pr. liter forbrugt brændstof.
Siden de danske politikere første gang begyndte at sætte hårdere ind til fordel for den grønne omstilling, er afgifterne steget år for år, og det er dermed blevet dyrere at være ejer af traditionelle biler med benzin og diesel som brændstof. Hvis afgifterne har den ønskede effekt, vil flere og flere blive en del af den grønne omstilling og i stedet for en diesel- eller benzinbil købe eksempelvis en elbil. Afgifterne stiger med den nuværende politiske aftale til og med 2026.
Hvilken afgift skal jeg betale?
Som nævnt herover er der tre typer afgifter, som du skal forholde dig til. Disse hænger sammen med din bils alder, og det er derfor værd at bemærke, at du kun er underlagt en ud af følgende afgifter:
- Grøn ejerafgift: Er din bil indregistreret efter 1. juli 1997, men før 30. juni 2021, er det denne afgift, du skal betale. Langt de fleste biler på de danske veje er indregistreret i denne periode.
- Vægtafgift: Vægtafgift er forbeholdt biler, der er indregistreret før 1. juli 1997, da biler før dette tidspunkt ofte er vurderet til at være tungere end tilsvarende nyere modeller.
- CO2-ejerafgift: Denne afgift er pålagt biler indregistreret senere end 30. juni 2021.
Det er værd at bemærke, at afgiftsbestemmelsen er gældende for alle biler, uanset om indregistreringen er foregået indenrigs eller udenrigs.
Satser og beregning af den grønne ejerafgift i 2025
Som sagt er den grønne ejerafgift tiltagende år for år, men den afhænger også af, hvor effektivt bilen bruger sit brændstof, hvilken type brændstof der bruges, samt hvor stor mængde drivhusgas der udledes. Det betyder med andre ord, at jo mere miljøvenlig bilen er, desto lavere ejerafgift bliver den pålagt. Lad os se på et par eksempler.
Benzinbil | Dieselbil | ||
Km pr. L | Halvårlig afgift | Km pr. L | Halvårlig afgift |
Mindst 20 km/L | Ca. 333,5 kr. | Mindst 32,1 km/L | Ca. 140 kr. |
15,4-16,6 km/L | Ca. 1.280 kr. | 22,5-24,9 km/L | Ca. 1.980 kr. |
7,1-7,6 km/L | Ca. 5.982,5 kr. | 10,2-11,2 km/L | Ca. 6.768 kr. |
Under 4,5 km/L | Ca. 11.653 kr. | Under 5,1 km/L | Ca. 17.291 kr. |
Tallene i tabellen er beregnet ud fra tal fra 2024 og ganget med 7,6 %, som er stigningen fra den grønne ejerafgift mellem 2024 og 2025. Tallene er derfor kun vejledende. Sammenlignet med satserne fra 2021 ser stigningen i procent således ud:
- 2022: 3 %
- 2023: 9,7 %
- 2024: 16,8 %
- 2025: 24,4 %
- 2026: 36,9 %.
Det er altså til at se, at det fra politisk hold tilskyndes bilejere at vælge benzin og diesel fra og i stedet vælge grønnere alternativer.
Konkret eksempel
I 2018 indregistrerede du første gang din bil, som kan køre 19 km på en liter benzin. I 2024 kostede det 1.040 kr. pr. halve år i grøn ejerafgift. Den samme bil vil i 2025 koste 1.110 kr. pr. halve år. Det er altså en stigning på 70 kr.
Til sammenligning vil en elbil, der først er registreret efter 30. juni 2021 og ikke udleder CO2 i forbindelse med brændstof, ikke være omfattet af den grønne ejerafgift, men i stedet CO2-ejerafgiften. Her vil der fra 2024 til 2025 være en stigning pr. halve år på 30 kr. (390 kr. 🡪 420 kr.).
Vil du være helt sikker på, hvad du skal betale i grøn ejerafgift, kan du besøge Motorstyrelsens hjemmeside og bruge deres beregningsværktøj, som blandt andet tager højde for partikelforurening. Du kan også tjekke din bils specifikationer i Motorregistret.
Hvad sker der, hvis jeg ikke betaler grøn ejerafgift?
Det er ikke en god idé at undgå at betale din grønne ejerafgift. Får du den ikke betalt til tiden, kan det medføre økonomiske konsekvenser. Betaler du ikke rettidigt, kan dit økonomiske udestående med det offentlige blive pålagt ekstra omkostninger og gebyrer, ligesom det skyldige beløb vil blive pålagt daglige renter.
Selvom beløbene hver for sig kan synes små, kan de godt ende med at løbe op i en større samlet sum. For eksempel kan Skatteforvaltningen foruden en rykker på det udestående beløb medsende et gebyr på selve rykkeren på ca. 65 kr.
I sidste instans vil du ved fortsat manglende betaling af den grønne ejerafgift samt eventuelle andre gebyrer få meddelelse om, at politiet træder ind i sagen. De kan ende med at klippe nummerpladerne. Din sag kan desuden ende hos Gældsstyrelsen, som har til opgave at inddrive gæld til det offentlige, og du ender således med at være registreret som dårlig betaler.
Det er derfor vigtigt at betale til tiden og være opmærksom på de gældende regler og afgifter.
Hvordan betaler man grøn ejerafgift?
Den grønne ejerafgift betales enten halvårligt eller årligt, hvilket blandt andet afhænger af brændstoftype og bilens evne til at udnytte mest brændstof pr. kørt km. Betalingen sker via Skatteforvaltningens hjemmeside. Hvis du ikke vil gå og huske på, hvornår skæringsdatoen falder, kan du tilmelde dig automatisk betaling. Så undgår du også kedelige rykkere og sørger for, at du altid betaler til tiden. På Skatteforvaltningens hjemmeside kan du også se betalingsstatussen og eventuelle udeståender.
FAQ – ofte stillede spørgsmål
Hvad er forskellen på grøn ejerafgift og vægtafgift?
Grøn ejerafgift beregnes blandt andet ud fra bilens CO2-udledning, mens vægtafgift er baseret på bilens vægt. Vægtafgift bruges primært i forbindelse med ældre biler og biler registreret mellem 1910 og 1997. Ordet vægtafgift bliver dog ofte brugt om afgifter i forbindelse med biler i det hele taget, men er altså ikke den teknisk korrekte term for nyere biler.
Hvordan kan jeg reducere min grønne ejerafgift?
Hvis du holder fast i din nuværende bil, kan du ikke ændre på den afgift, som du skal betale. Den vil fortsætte med at stige til og med 2026. Er du derfor interesseret i at reducere din afgift, skal du følge den politiske opfordring og vælge et grønnere alternativ som transportmiddel. Det kunne for eksempel være en elbil.
Er der forskel på den grønne ejerafgift for elbiler og benzinbiler?
Ja, det er der. Vurderingen er, at elbiler ikke udleder CO2, og derfor er afgiften lavere, end den er på benzinbiler. Derudover er mange elbiler først indregistreret efter 2021, hvor afgiften er en anden, nemlig CO2-ejerafgift.
Skal jeg betale mere i grøn ejerafgift i 2025?
Har du en benzin- eller dieseldrevet bil, som er indregistreret mellem 1997 og 2021, vil den være omfattet af den stigende sats. I 2024 lå den procentvise stigning sammenlignet med 2021 på 16,8 %, mens den ved indgangen af 2025 kom til at ligge på 24,4 % sammenlignet med 2021.
Hvor ofte skal der betales grøn ejerafgift?
Afgiften skal, ligesom vægtafgift og CO2-afgift, betales hvert halve eller hele år. Om det er halv- eller helårligt, afhænger blandt andet af faktorer som brændstofeffektivitet.
Hvor kan jeg se, hvor meget jeg skal betale i afgift?
Du kan altid besøge Motorstyrelsens hjemmeside, hvis du vil have et mere præcist estimat på, hvor meget du skal betale i afgift. Her taster du, hvilken type brændstof din bil bruger, om den har partikelfilter, og hvornår den første gang blev indregistreret. Vær opmærksom på, at afgiften for diesel- og benzinbiler stiger mere hvert år, end den gør for elbiler.
Hvad sker der, hvis jeg ikke betaler min grønne ejerafgift til tiden?
Betaler du ikke din afgift til tiden, kan det ende med økonomiske konsekvenser som rykkere. Betaler du fortsat ikke, kan politiet blive involveret og ende med at klippe dine plader. Din sag kan også ende med at blive overdraget til Gældsstyrelsen, som beskæftiger sig med at inddrive gæld til det offentlige. Det er derfor altid en god idé at betale til tiden. Det kan du sikre dig ved at tilmelde dig automatisk betaling.