Hvad koster det at bygge et hus? Har du drømme om at bygge dit eget hus, er det selvfølgelig et af de vigtigste spørgsmål, du bør stille dig selv. På denne side kan du blive klogere på, hvad prisen for at bygge et nyt hus er. Vi ser nærmere på de faktorer, som spiller ind på de samlede omkostninger ved at bygge et hus, og hvad du skal være opmærksom på igennem beslutningsprocessen. Så får du et godt overblik og er godt klædt på til at realisere dine drømme.
Så meget koster et byg-selv-hus typisk
Går du med boligdrømme, og har du tanker om at bygge dit eget hus, er det selvfølgelig essentielt at spørge sig selv, hvad det koster at bygge et nyt hus. For at hjælpe dig godt på vej ser vi derfor nærmere på, hvor meget et byg-selv-hus typisk koster. Først og fremmest skal du dog være opmærksom på, at omkostningerne til at bygge et hus kan variere utrolig meget, alt efter hvilke valg du træffer for udformningen af dit nye hus.
Når man gør omkostningerne for nybyggede huse op, opgøres statistikkerne ofte ud fra spørgsmålet: ”Hvad koster det at bygge et hus pr. kvadratmeter?” Det koster selvfølgelig ofte mere at bygge et hus på flere kvadratmeter, og derfor er det mere relevant at se på prisen pr. kvadratmeter end blot at sammenligne prisen på to huse. På den måde kan man nemlig sammenligne huse af forskellige størrelser.
Estimaterne for byg-selv-hus-priser kan variere meget. Statistikker viser, at prisen for de fleste almindelige parcelhuse af en gennemsnitlig størrelse typisk ligger på omkring 18.000 kr. pr. kvadratmeter. Denne pris kan dog være lavere for billigere byggeprojekter og kan komme helt ned på omkring 14.000 kr. pr. kvadratmeter. For større eller mere eksklusive byggeprojekter kan kvadratmeterprisen dog lande på over 30.000 kr. pr. kvadratmeter.
Vær opmærksom på ekstraomkostninger
Når du spørger, hvad det koster at bygge et hus pr. m2, kan du indhente tilbud fra en række byggefirmaer. Mange byggefirmaer har en standard byg-nyt-hus-pris, som inkluderer alle de omkostninger, der er ved at bygge et af deres standardhuse. Hvis du ønsker, at dit nye hus skal have et andet design eller ekstra elementer, skal du være opmærksom på, at prisen formentlig også bliver højere.
Svaret på, hvad det koster at bygge nyt hus, kan også inkludere en række andre ekstraomkostninger i forbindelse med byggeriet. Hvis du overvejer at købe en grund med et hus, som du gerne vil rive ned, skal du selvfølgelig spørge, hvad det koster at rive et hus ned og bygge et nyt. Prisen for nedrivning varierer meget i forhold til husets størrelse og grundens beskaffenhed, men koster typisk 75.000-150.000 kr.
Hvis du køber en grund, hvor der aldrig før har ligget et hus, skal du derimod være opmærksom på udgifter til byggetilladelser, inspektioner og nye installationer. Det kan f.eks. være udgifter til terrænregulering, fundering, tilslutningsafgift, kloakering osv. Derudover kan der være udgifter til rådgivning og udførelse af arbejdet, f.eks. arkitekt, ingeniør, byggefirma og landinspektør.
Hvad koster det at bygge et hus selv? Disse faktorer spiller ind
Når du spørger, hvad det koster at bygge et hus selv, er der en række faktorer, som påvirker, hvor meget den endelige pris for huset bliver. Du skal tage stilling til mange forskellige elementer omkring huset og træffe en masse beslutninger, men hvor stor betydning har hvert af dine valg for prisen?
Noget af det første, du skal tage stilling til, er valget af materialer. De fleste huse bygges i dag med en hovedkonstruktion i træværk. Du kan dog også vælge en hovedkonstruktion bygget med sten eller beton. Træ vil være den billigste løsning, når du bygger nyt hus, men på den anden side har beton og sten en længere levetid og lavere omkostninger til vedligeholdelse.
Derudover skal du overveje, hvor mange køkkener, badeværelser og andre vådrum der skal være i dit nye hus. Det er nemlig disse rum, der koster mest at bygge, og derfor vil det være en god idé at holde antallet af vådrum på et minimum, hvis du ønsker at få råd til et hus.
Du skal også tage stilling til opvarmning og elektrificering af boligen. Det kan f.eks. blive dyrere at bygge nyt hus, hvis du vælger at installere solceller på taget eller at have opvarmning via en varmepumpe. Vil du bygge et miljøvenligt hus, kan de ekstra omkostninger dog sagtens betale sig på sigt. Det vil nemlig øge værdien af dit hus pga. en højere energimærkning og lavere udgifter til opvarmning og el. Endelig bør du også spørge, hvad det koster at bygge et hus selv. Du kan ofte spare penge ved selv at sørge for dele af arbejdet på huset, f.eks. maling eller bygning af en terrasse.
Sådan kan du finansiere dine boligdrømme
Hvis du spørger dig selv, hvad det koster at bygge et hus på 140 m2 og indhenter tilbud fra byggefirmaer, er det næste skridt at sikre finansiering af projektet. Det er de færreste, der har penge nok til at finansiere et byg-selv-hus, så derfor er det ofte nødvendigt at søge om et lån. Det oplagte valg er et realkreditlån, som kan finansiere både lån til køb af allerede eksisterende boliger og bygning af nye huse.
Hvis du derimod skal bruge penge til et mindre byggeprojekt som f.eks. en udvidelse eller forbedring af huset, behøver du dog ikke et realkreditlån. Her kan du med fordel låne penge i din friværdi, hvis du har det, eller søge om et mindre lån. Du kan f.eks. søge om en byggekredit, som du løbende kan trække på under byggeforløbet, eller om et almindeligt banklån.
Når du skal finansiere dine byggeprojekter, er det altid en god idé at sammenligne lån og indhente tilbud fra flere låneudbydere. Så kan du sikre dig, at du får det bedst mulige lån til den skarpeste pris og laveste rente.
Konklusion – hvad koster det at bygge et hus?
Alle med en boligdrøm har en række spørgsmål, der skal tages stilling til. Først og fremmest er det vigtigt at finde ud af, hvor man har lyst til at bo, og finde ud af, hvilke muligheder der er i området. Dernæst skal man overveje, om man skal købe et færdigt hus, eller om man skal købe en grund og bygge sit eget. Vil du bygge dit eget hjem, er spørgsmålet selvfølgelig, hvad det koster at bygge et hus.
Der er desværre ikke noget enkelt svar på det spørgsmål, da prisen for at bygge et hus afhænger af en række faktorer. Hvis der allerede ligger et hus på grunden, som skal rives ned, skal man tage højde for nedrivningsomkostningerne. Har der derimod aldrig ligget et hus, skal man bruge penge på klargøring af grunden, så man kan bygge sit hus. Generelt kan du dog regne med en pris på omkring 18.000 kr. pr. kvadratmeter for et almindeligt parcelhus af gennemsnitlig størrelse.
Derudover afhænger prisen selvfølgelig af husets størrelse. Hvad koster det at bygge et hus på 150 m2? Det koster selvfølgelig mere end at bygge et hus på 100 m2. Endelig afhænger prisen også af valget af materialer, boligens særpræg og udgifter til rådgivning og tilladelser.
FAQ – ofte stillede spørgsmål
Hvad koster det at bygge et hus?
Prisen for at bygge et nyt hus varierer meget og er afhængig af, hvilke valg man træffer. Den endelige pris vil afhænge af dit valg af materialer, hvilke særpræg boligen skal have, hvordan den skal opvarmes og størrelsen af huset. Typisk koster et almindeligt parcelhus i en gennemsnitlig størrelse omkring 18.000 kr. pr. kvadratmeter.
Hvad koster det at bygge et hus selv?
Nogle mennesker drømmer om at bygge deres eget hus helt selv uden hjælp fra professionelle håndværkere. Som udgangspunkt er det dog en god idé at få hjælp fra et byggefirma, så du både kan spare tid og få hjælp fra deres maskiner og udstyr. Du kan dog reducere nogle af omkostningerne ved at bygge nyt hus ved at hjælpe byggefirmaet med visse opgaver i løbet af byggeprocessen.
Hvad koster det at bygge et hus på 100 kvm?
Hvis vi tager udgangspunkt i en gennemsnitlig pris på 18.000 kr. pr. kvadratmeter, vil det typisk koste 1,8 millioner kroner at bygge et hus på 100 kvadratmeter. Bemærk dog, at denne pris både kan ende med at blive langt lavere eller langt højere, alt efter hvordan du ønsker, at din bolig skal se ud og bygges.
Hvad koster det at bygge et hus på 200 kvm?
Med en gennemsnitlig pris på 18.000 kr. pr. kvadratmeter kan du forvente en pris på omkring 3,6 millioner kroner for at bygge et hus på 200 kvadratmeter. Bemærk dog, at kvadratmeterprisen typisk er lavere for større huse, da der er en række udgifter, som er uafhængige af husets størrelse.
Kan man bygge nyt hus for 1 million?
Det er teknisk set muligt at bygge nyt hus for en million kroner, men der er en række betingelser, der skal opfyldes. Det er et relativt lavt budget, så du skal spare på en række områder, hvis det skal lade sig gøre at bygge dit hus. Alternativt kan du overveje at låne penge, så budgettet rækker til mere.