OBS! Denne artikel er udelukkende tiltænkt som oplysning om emnet. Derfor skal man som læser absolut ikke se det som finansielle råd og investere penge baseret på informationen i denne artikel. Læsere bør altid rådgive sig med professionelle, inden de investerer. Ferratum Bank er ikke ansvarlig for den individuelles investering.
Drømmer du om at investere dine penge, men ved du ikke, hvor du skal starte? Der findes et hav af forskellige investeringsmuligheder. Det gælder bare om at finde den type af investering, der passer bedst til dig.
Her på siden kan du blive skarpere på, hvad investering er, og hvordan du bedst kan investere dine penge. Vi kommer omkring, hvordan investering fungerer, hvad du skal gøre, og hvilken type af investering du skal vælge.
Hvad er investering?
Før vi kan gå i gang med de forskellige investeringsformer, er vi nødt til at slå fast, hvad investering egentlig er. En investerings definition lyder således: Investering er, når du putter penge i noget, som du forventer bliver mere værd med tiden. Det er ofte en god løsning frem for at have din opsparing stående i banken, da du så kan få mere ud af dine penge på lang sigt.
Hvis du blot har dine penge stående i banken, kan du risikere, at de bliver mindre værd. Penge mister nemlig typisk lidt i værdi, efterhånden som tiden går, på grund af blandt andet inflation.
Obs: Du skal dog være opmærksom på, at der er risiko for også at miste dine penge, uanset hvilken type af investering du vælger.
Hvordan fungerer investering?
Investering fungerer ved, at du investerer i noget, der forhåbentligt skal give dig et større afkast i den lange ende. Men måden, det fungerer på, er meget forskellig, alt efter hvilken type af investering du vælger. Vi vil gennemgå de forskellige investeringstyper nedenfor, så du kan blive klogere på, hvordan det fungerer.
Det er altid en god ide at sætte dig godt ind i markedet, inden du begynder at investere dine penge. Du kan for eksempel tjekke de forskellige positive og negative afkast, der findes ved forskellige aktier, fonde og virksomheder. Så kan du få et indblik i, hvordan de tidligere har ageret. Du skal dog ikke rette dig blindt efter det, da markedet konstant ændrer sig.
Eksempel på afkast ved forskellige investeringer (over flere år):
Aktier |
Afkast – 3 år |
Afkast – 5 år |
Afkast – 10 år |
Aktie 1 |
1,50 % |
5,4 % |
22,3 % |
Aktie 2 |
2,53 % |
17,5 % |
45,3 % |
Aktie 3 |
-5,4 % |
5,3 % |
57,3 % |
Som du kan se på den ovenstående tabel, kan der være stor forskel på, hvordan markedet ændrer sig over tid. Selvom du kan starte med et negativt afkast efter tre år, kan du ende med et større positivt afkast efter 10 år end ved de aktier, der konstant er positive. Det gælder derfor om at have is i maven, når du investerer, så du ikke giver op med det samme.
Hvad er indeksinvestering?
Hvis du vælger at indeksinvestere, betyder det, at du lader dine investeringer følge et aktieindeks. Og inden du allerede står af her, skal vi lige slå fast, hvad et aktieindeks er. I de fleste tilfælde koncentrerer man sig om en enkelt aktie, når man investerer. Men man kan også fokusere på de forskellige indekser, der findes på markedet. Et indeks inddeler aktierne i forskellige grupper, der eksempelvis er baseret på markedsværdi eller branchen.
Investering i aktier – hvordan kommer jeg i gang?
Når du skal i gang med aktieinvestering, er der flere ting, som du skal overveje. Investering i aktier kan godt være en kompliceret sag, men når du først har sat dig ind i det, er det noget, som du sagtens kan gøre. Der er flere gode råd, som du kan tage udgangspunkt i:
- Spred dine penge: Ved at købe mere end 10 forskellige aktier lægger du ikke alle dine penge i en aktie. På den måde har du større chance for afkast, der følger aktiemarkedet.
- Behold dine aktier: Du tænker måske, at det er en god ide at købe og sælge dine aktier løbende. Men det kan være en god ide at holde på de aktier, som du har købt allerede, da det kan give bedre afkast. Her har de professionelle bedre chancer, da de har analyser, som du ikke har.
- Invester kun de penge, du kan undvære de næste år: Det er vigtigt, at du ikke bliver presset til at sælge dine aktier, hvis du lige pludselig har brug for pengene. Derfor skal du kun investere de penge, som du ved, at du kan undvære i længere tid.
- Invester i virksomheder, som du forstår: Du skal ikke bare hoppe med på hypen, hvis du hører om en spændende aktie. Det er en god ide at sætte dig ind i virksomheden, inden du investerer i den. Ellers skal du udelukkende vælge virksomheder og aktier, som du kender noget til – det kunne eksempelvis være inden for den branche, som du selv arbejder i.
Hvad er ETF-investering?
ETF-investering står for Exchange Traded Fund, som kan være et billigt alternativ til bankernes investeringsløsninger. ETF-investering har længe været kendt, men det er først inden for de seneste par år, at den er kommet rigtigt frem i Danmark. Den er blevet populær, fordi den i høj grad kan være med til at værdiforøge dine investeringer.
ETF er fonde, som forhandles på børsen ligesom aktier. Disse fonde kan være investeret i aktier, men de kan også være investeret i ting som råvarer og ejendomme. De er ofte passive, hvilket betyder, at de ikke forsøger at slå markedet. Altså lidt ligesom du som sagt med fordel kan være passiv i forhold til investering af aktier.
Med en ETF-investering får du også en stor spredning, da der kan være flere hundrede aktier i samme fond. Det er smart for dig, da dine investeringer spredes. Det øger chancen for værdiforøgelse, og du undgår at tabe alle dine penge på en aktie.
Investering i ejendomme
Der er flere muligheder for ejendomsinvestering i Danmark. Det kan være en god måde at investere dine penge på, hvis du giver dem rigtigt ud. Der er flere forskellige måder, hvorpå du kan investere i ejendomme:
- Du kan leje en lejlighed ud i de større byer.
- Du kan investere i håndværkertilbud.
- Du kan deltage i større ejendomsinvesteringsprojekter.
Da der er mange studerende i de større byer og alt for få boliger, kan det være en god ide at investere i en lejlighed i store studiebyer som København og Aarhus. Hvis du har en lejlighed tæt på en af uddannelserne, kan du sagtens få et stort afkast ved at investere i en lejlighed.
Hvis du til gengæld er en god håndværker eller måske selv er uddannet tømrer, giver det rigtig god mening at investere i et håndværkertilbud – altså et hus, der trænger til en kærlig hånd. Sådan et håndværkertilbud kan ofte fås ret billigt, da mange købere ikke kan overskue projektet i at få det lavet fuldstændigt om og renoveret. Der kan du træde til og få et stort afkast ved at sælge det nyrenoverede hus til en noget højere pris end den, som du har givet.
Hvis du ikke vil være så involveret i ejendommen, kan du også deltage i større projekter, hvor du investerer i en større ejendom med flere andre investorer.
Investering i guld – hvordan?
Investering i guld har længe været en populær måde at investere på, da guld ofte stiger, når andet falder. Hvis du gerne vil investere i guld, kan det være en god ide at gøre det gennem de førnævnte ETF’ere. Herigennem kan du få det for en billigere pris end ved andre aktier. ETF’erne og guldprisen følger hinanden meget tæt gennem tiden, og derfor er det et godt sted at starte.
Guld kan siges at være meget sikkert, da der ikke kan laves mere guld, end der er lige nu. Det er det i hvert fald, hvis man ser aktiemarkedet som noget, der går ned. Det kan dog også være en svaghed, at der ikke kommer mere guld. Det betyder, at der ikke kommer flere værdier, som der eksempelvis gør ved andre virksomheder.
Sæt dig ind i markedet
Investering og tryghed hænger ofte sammen, når du skal investere. Det er nemlig vigtigt, at du har sat dig godt ind i det marked, som du skal investere i. Som sagt er det også vigtigt at kende og forstå den virksomhed, du skal investere i. Det samme gælder, hvis du vil investere i ejendomme eller i guld. Du kan ende med at miste mange penge, hvis du ikke sætter dig ordentligt ind i det. På den anden side gælder det også om at tage nogle chancer. Sørg dog for, at chancerne er gennemtænkte og velovervejede.
Du er forhåbentligt blevet lidt klogere på investering efter denne guide, men du kan blive endnu klogere, hvis du bruger research fra nettet eller tager en samtale med din bank eller en anden professionel på området. Der findes også mange forskellige bøger om investering, som du kan bruge til at blive endnu skarpere på emnet. Så find dine midler frem, og sæt dig ordentligt ind i markedet – så får du det bedste afkast.