En af de vigtigste ting der sker i en persons ungdom, er at flytte hjemmefra. For de fleste er det starten på selvstændighed, og det er her man for alvor begynder at have ansvar og være ’voksen’. Det kan være svært uden en plan, for der er mange faktorer der spiller ind når du forlader dine forældres hjem. Her i indlægget udforsker vi nogle måder du kan sikre at penge ikke bliver et problem, når du begynder dit nye liv.
Kort sagt:
- Har du råd til at flytte hjemmefra?
- Hvad har du behov for?
- Hvor vil du flytte hen?
- Hvad kan du undvære?
- Køb billige møbler
- Sælg de ting du ikke bruger
Har du råd til at flytte hjemmefra?
Det er det første spørgsmål du bør stille dig selv, når du planlægger livet på egen hånd. Det er nemt at bo hos sine forældre, der er måske ingen eller lav husleje, nogen til at hjælpe med mad og vask osv.
Når du bor for dig selv, er der mindre sikkerhed. Der er flere end man hører om, der flytter ud med troen på at de kan klare det, uden at have tænkt tingene rigtigt igennem. Lav en liste over alle de ting du skal købe og betale for hver måned, samt en liste over engangsinvesteringer. Brug nettet til at se hvad hver ting ca. kommer til at koste. Når du har et realistisk månedsbudget, kan du vurdere om du faktisk har råd til at flytte ud.
Hvis ikke, skal du huske at der ikke er nogen skam i at bo hos sine forældre. Flere og flere unge venter med at flytte ud, fordi markedet for lejeboliger er så dyrt.
Hvad skal du bruge for at leve?
Når du laver din liste over ting du skal bruge til at flytte ud, bør du fremhæve alle de ting, der er essentielle for at leve sundt og fornuftigt. Det er de ting du ikke vil undvære – alt andet er rart at have, men ikke strengt nødvendigt.
Ikke-essentielle ting kan f.eks. være et fjernsyn. Hvis du gerne vil se noget, kan du nemt gøre det på din computer eller et andet device. Sådan gør de fleste når de flytter hjemmefra. Det bringer os til næste unødvendige punkt på listen: streamingabonnementer. De er rare at have, men koster dyrt. Der er masser af gode film og serier offentligt tilgængelige på DR, og så er der en glemt perle: biblioteket! På filmstriben.dk kan du ’låne’ film gratis og streame dem på nettet.
Hvor vil du flytte hen?
I boligbranchen siges det at de tre vigtigste faktorer er ”beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed”. Det er især sandt når det kommer til at flytte hjemmefra. Har du allerede et job i en bestemt by eller kvarter? Ved du hvor meget du vil tjene fremover? Kan det dække dine leveomkostninger?
Alle de ovenstående pointer kommer i spil når du overvejer at flytte. Husk også at husleje i storbyer kan være dobbelt så høj som den er andre steder.
For at forberede dig på din flytning, bør du researche en masse på den by du flytter til. Læs så meget du kan om byen og besøg den så tit som du kan. Der er ingen god erstatning for research og forberedelse. Det kan være at du finder ud af hvilke kvarterer du gerne vil bo i, og om du evt. er villig til at betale ekstra for et lækkert område, eller flytte lidt længere ud og spare penge.
Hvad kan du undvære?
Hvis du har boet hos dine forældre det meste af dit liv, er du måske vant til at have visse ting, der i en udeboende og ung persons øjne er ren luksus. De lækreste råvarer kan højst sandsynligt ikke betale sig for dig, når du flytter ud. Overvej hvilke ting du kan undvære, og hvilke vaner du skal skille dig af med. F.eks. kan det være at du skal gå på kompromis med fødevarer med dyre mærker eller frokost i kantinen hver dag.
Læs vores indlæg om hvordan du kan spare penge på dine indkøb.
Køb kun nødvendige møbler
En af de største omkostninger for folk der flytter hjemmefra er fra møbler. Selvom du køber dine møbler fra store og ’billige’ butikker, er det stadig mange penge at bruge på én gang. Hvis du kan, er det værd at overveje at leje en møbleret lejlighed.
Det vil sikre at du har råd til ikke at bekymre dig om at sove på en luftmadras, eller om du har et sted at hænge dit tøj. Hvis du flytter ind i en umøbleret lejlighed, har du så stole, et bord og en seng du kan tage med dig? Spørg evt. dine forældre om du kan låne eller arve nogle essentielle ting.
Det samme gælder køkkenet. Service og andre ting til køkkenet varierer i pris og kan være meget dyre samlet set. Til at starte med kan du nøjes med nogle få billige ting, så du har hvad der er absolut nødvendigt. Derefter kan du løbende købe kvalitetsting til køkkenet, efterhånden som du har råd til det. Det er en god investering med godt udstyr, det holder nemlig ofte meget længere end det billige. Genbrug er også en fantastisk løsning. Ofte går pengene til et godt formål, det er billigt for dig, som regel får du mere kvalitet for pengene end det nye men billige udstyr, og så giver det god mening fra et bæredygtighedsperspektiv.
Sælg ting du ikke skal bruge
Det kan være at du har en masse ting du ikke skal bruge, når du er flyttet hjemmefra. Til gengæld kan det være at der er nogen andre der kan få glæde af dem. Det kan være lejetøj, sportsudstyr, hi-fi-sager osv.
Se om du kan sælge de ting du ikke længere har brug for på DBA, Facebook Marketplace eller andre steder på nettet.
Konklusion
Du vil med garanti ikke kunne forberede dig på alt der sker når du flytter hjemmefra. Livet er fyldt med overraskelser, men hvis du følger vores råd, vil du minimere tilfældighedernes indflydelse på begyndelsen af dit nye liv.
Skal du studere? Læs vores gode råd til budgettering for studerende: lev for under 6.000 kr. om måneden.